Zavřené lůžkové interní oddělení ve Frýdlantu působí potíže liberecké nemocnici. Na urgentním příjmu je přetlak pacientů

8. říjen 2015

Interna v Krajské nemocnici v Liberci nestíhá nápor pacientů. Důvodem je uzavření interního lůžkového oddělení ve Frýdlantu. V liberecké nemocnici je tak v průměru hospitalizovaných o 20 pacientů více.

Aby mohla interní ambulance ve Frýdlantu fungovat v nepřetržitém provozu, musí tam jezdit lékaři z Liberce. Z 31 říjnových služeb liberecká nemocnice vedení společnosti Euroclinicum, která ve Frýdlantě nemocnici provozuje, nabídla 15 služeb. Původní dohoda ale podle primáře liberecké všeobecné interny Tomáše Klimoviče nefunguje.

Vedení frýdlantské nemocnice využilo pouze osmi z nabízených služeb a tím se stalo, že v neděli nebyla ambulance obsazená interním specialistou, ale chirurgem. To podle primáře mělo za následek, že se pacienti z Frýdlantska stejně vozili do Liberce.

Mluvili jsme s primářem frýdlantské interny Richardem Bínou. Ten na to reagoval tím, že důvodem nesouladu služeb bylo, že už byly ve frýdlantské i liberecké nemocnici vypsané. Připustil i to, že jednu ze služeb odsloužil chirurg. Během prvních čtyř dní služby podle statistik ošetřili 47 pacientů a 4 z nich převezli do Liberce.

Kam tedy mají pacienti z Frýdlantska chodit, když je třeba chytne žlučník nebo mají jiné problémy?

Lidé se zdravotními problémy mohou přijít přímo do areálu frýdlantské nemocnice, kde pro ně funguje akutní ambulance v nepřetržitém provozu. Pokud jde ale o závažnější případ, pacient bude hospitalizovaný v Liberci.

To je samozřejmě problematické především v okrajových částí Frýdlantska, kde je horší dostupnost. Záchranka má u frýdlantské nemocnice tři posádky. Jedna působí v omezeném režimu jen ve všední dny do 15:30. Pokud posádka veze z výběžku pacienta do liberecké nemocnice, trvá to o zhruba o 51 minut déle, než kdyby ho vezla do Frýdlantu.

Pokud je víkend a potřeba je více posádek na různých místech, problémy vzrůstají. Příliv pacientů také zahlcuje interní příjem v Liberci. Denně tam ošetří zhruba 80 pacientů. Když se tam vypravila podívat naše redaktorka, uvnitř byly všechny postele i všechna křesla obsazené a před ambulancí čekalo na ošetření přes 30 lidí.

Provizorní stav potrvá do konce roku, co bude dál, se neví

Akutní ambulance ve Frýdlantu bude v tomto režimu zatím fungovat do konce roku. Liberecký kraj na její provoz přispěje půl milionem korun a města a obce na Frýdlantsku 150.000 korunami. Město Frýdlant už příspěvek schválilo, ostatní zastupitelstva finance budou schvalovat během října a listopadu. Jak to bude v novém roce, nikdo neví. Společnost Euroclinicum se zatím nevyjádřila.

Obnovení akutní lůžkové péče na interně ve Frýdlantu prosazují kraj, města z Frýdlantska i liberecká nemocnice. Pokud se to nepodaří, bude muset nemocnice v Liberci rozšířit svoji internu, na což by bylo potřeba přes 10 milionů korun. Jedná se zhruba o polovinu patra budovy. Navíc by krajská nemocnice musela zaměstnat dalších zhruba 20 lidí, včetně čtyř lékařů.

autor: Eva Malá
Spustit audio