Závod horských kol Ještěd Tour Kooperativy vyhrál Nesvadba, zúčastnil se i Petr Čech

7. červen 2015

Pátou zastávkou seriálu závodů na horských kolech s názvem Kolo pro život byl Liberec. Sobotního závodu Ještěd Tour Kooperativy se zúčastnilo v součtu všech kategorií přes 1000 bikerů, a pořádně se v prudkých kopcích pod Ještědem zapotili. Závodníci nebojovali jen s náročným profilem tratě, ale také nezvykle horkým počasím.

„Asi to bude brutální. Ty kopce jsou dost velké a počasí není nic moc.“

„Já doufám, že je na trati hodně občerstvovacích stanic, ty nás snad zachrání. Hlavně to chci přežít (smích),“ říkali účastníci, ještě než se vydali na trať. Pak zazněl startovní výstřel a ´tropické´ vydání závodu Kolo pro život mohlo začít. Přes Jeřmanice a Javorník, skoro až nahoru na Ještěd. Prudká stoupání střídají technicky náročné sjezdy, a vítězi Janu Nesvadbovi zabere hlavní dvaapadesátikilometrový závod 2 hodiny, 1 minutu a 12 sekund. V dramatickém závěru porazil dotírajícího Petra Šťastného.

„Snažil jsem se Petrovi ujet už při výjezdu na Ještěd. Tam se mi to podařilo, ale pak mě dojel. Potom jsem zkusil druhý nástup na posledním kopci na Javorníku, ale bohužel jsem pod kopcem blbě odbočil a musel jsem se vracet, takže jsme zase byli spolu. Cuknul jsem mu až v posledním travnatém výjezdu. Dopadlo to tak, jak to dopadlo, jsem spokojený,“ usmíval se vítěz závodu.

Mezitím do cíle přijížděli další a další bikeři, evidentně znavení, upocení, ale také spokojení s tím, že už mají sobotní dřinu za sebou a mohou se jít vydýchat. Nejlépe někam do stínu. „Trasa byly krásná, ale se sluníčkem to byl boj. To teplo bylo zoufalé, ale jinak super, byla to nádhera. Když jsem tady byl loni, tak pršelo, takže letos je to další extrém.“ říkal jeden z účastníků.

V cílovém prostoru se za dalších několik minut objevila asi nejsledovanější postava celé akce, totiž jindy fotbalový brankář, včera ale cyklista Petr Čech. Tak, jak ho neznáme, v cyklistickém dresu, s přilbou, startovním číslem a v sedle svého kola. Gólman londýnské Chelsea se ráno vrátil z posezonního turné v Austrálii a z letiště zamířil rovnou na start patnáctikilometrové Fitness jízdy.

„Byla to krásná jízda celou touhle přírodou. V Liberci jsem byl několikrát, ale nikdy jsem neměl možnost se projet na kole. Tím, že se projíždí tak pěkným prostředím, tak mi to uteklo. Užil jsem si to, jel jsem tak, abych to dojel a abych se ani moc nestrhal. Mám za sebou dlouhé cestování, takže jsme se domluvili, že pojedu jen tu krátkou trasu,“ dodává v cíli závodu Ještěd Tour Kooperativy Petr Čech.

autor: David Nyč
Spustit audio