Zaříkávání i svaté obrázky aneb „Nové leto“ v Bánově

13. březen 2021

Definitivní konec zimy a příchod jara se v Bánově na jihovýchodní Moravě snoubí s jedinečným lidovým obyčejem, kterému se říká „Nové leto“, a který probíhá dva týdny před Velikonocemi.

Jde o původně pohanský rituál sloužící k vzývání jara, jenž časem splynul s křesťanstvím a dodneška jsou na něm oba tyto vlivy patrné, proto se v nich mísí zaříkávání s velebením svatých.

Ono „Nové leto“ neboli symbol nového hospodářského roku představovala zmenšenina živého stromku jívy nebo břízy, ozdobená mašlemi a svatými obrázky. A s tímto stromkem coby životabudičem obcházejí malá děvčata vesnici. Vstupují do domů a zpívají speciální „novoletní“ písně a pronášejí zaříkávadla, která mají odehnat smrt v podobě zimy, oslavovat příchod nového života a zaručit plodnost a dobrou úrodu.

Tento východoslovanský zvyk, provozovaný původně mladými ženami, postupně přešel na malá děvčátka a je spojen s koledou. V jediném místě v naší republice, kde se uchoval kontinuálně a bez přerušení – v Bánově na jihovýchodní Moravě – natáčela Markéta Ševčíková.

Spustit audio