Zapečená cuketa s nivou
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes sáhneme po cuketě. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.
Pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.
Budete potřebovat:
- 1 cuketu
- 75 g nivy
- 1 cibuli
- 7 žampionů
- olivový olej
- 1-2 stroužky česneku
- sůl a další koření podle chuti
Postup:
- Cuketu omyjeme a rozpůlíme (neloupeme!).
- Vydlabeme jadřinec, který odložíme do mísy, a poté, co pustí vodu, ho slijeme a necháme osušit.
- Na pánvi rozpálíme olej.
- Dozlatova osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a vnitřek cukety.
- Poté zalijeme troškou vody a chvilku dusíme s nakrájenými žampiony, drceným česnekem, špetkou soli (moc nesolit, niva je slaná dost) a dalším kořením (hodí se třeba provensálské).
- Pak odstavíme a smícháme s nivou.
- Připravenou směsí naplníme půlky cukety, navrch okořeníme a dáme zapéct do trouby.
- Podáváme s brambory.
Tip: Brambory můžeme připravit přímo s cuketou. I se slupkou je (očištěné) nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme a dáme péct na plechu s cuketou, který je vyložený pečicím papírem. Nebo plátky brambor osmahneme na pánvi a poté ochutíme.
Související
-
Vegetariánské lasagne
Apetýt přináší další vegetariánský recept. Tentokrát si pochutnáte na lasagních. Obecně se má za to, že je to pochoutka, kterou pro svět vytvořili Italové.
-
Zelné strapačky
Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem.
-
Gyros z tempehu
V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.