Zámek Zákupy je naposledy oděný do vánoční výzdoby

22. prosinec 2013

Povídání o vánočních zvycích a šlechtických Vánocích je dnes naposledy možné zažít na zámku v Zákupech. I když byl zámek letní rezidencí a Habsburkové slavili Vánoce ve Vídni, nový kastelán nechtěl návštěvníky ochudit o to, jak trávili vánoce v nejvyšších společenských kruzích.

Zámek je v zimním čase otevřený poprvé v jeho novodobé historii. Na prohlídky podle nového kastelána zámku Petra Weisse přichází desítky lidí. Dozvědí se zajímavosti o lidových zvycích, ale také pikantnosti z císařské rodiny Habsburků.

„Návštěvníci tady budou moci vidět nejrůznější vánoční stromky a také povídání o tom, co si přáli mladí habsburští arcivévodové pod stromeček. Bylo to možná malinko odlišné od dnešních dětí, vzhledem k tehdejším možnostem. Bohatství nadílky souviselo nejenom s chováním, ale především s jejich prospěchem. To znamená, jak je nahlásili jejich domácí učitelé,“ popsal kastelán.

I šlechtici drželi na Štědrý den půst. Chtěli vidět ‚zlaté prasátko‘, večer ale hodovali. „Podával se kaviár, ústřice. Objevovali se třeba i pečené telecí ledviny s makaróny, rizoto s raky, filety pstruha s holandskou omáčkou,“ říká Petr Weiss.

Zámek Zákupy je dnes otevřený naposledy. Návštěvníci ho mohou navštívit až do 14 hodin.

autor: Eva Malá
Spustit audio