Zámek v Zákupech na Českolipsku nabízí prohlídkový okruh pro děti

10. květen 2014

Půvabný zámek v Zákupech na Českolipsku nabízí prohlídkovou trasu pro děti. Ta se bude líbit hlavně malým slečnám, které budou obdivovat pokoj princezny i několik desítek panenek. Pro odvážné malé návštěvníky zámek připravil strašidelné sklepení. Tam na čeká hejkal nebo drak.

„Je to úplně samostatná prohlídková trasa a je zaměřená na děti. Je to bez výkladu průvodce,“ říká kastelán zákupského zámku Petr Weiss.

Prohlídková trasa děti zavede do komnat princezny, nicméně není to princezna historická, ale vymyšlená. „Je to prostě nějaká malá holčička, s kterou se můžou i dnešní děti ztotožnit," vysvětluje při prohlídce dětské trasy kastelán.

„Ta hlavní náplň dětské trasy je tvořena panenkami. Jsou tady jednak historické panenky, takže třeba 100, 150 let staré, ale jsou tady i retro panenky a retro hračky, které pamatujeme ze sedmdesátých a osmdesátých let."

Další místnost evokuje princeznovský pokojík. Je tu krásná vyřezávaná postel s nadýchanými duchnami, k tomu noční stolky s mramorovou deskou, zrcadlo a u okna nádherný psací stůl. Všechno je to nábytek, který je z větší části bílozlatý, ovšem sedací souprava s psacím stolkem je zlatorůžová.

Bazilišek v zámeckém sklepeníí

Nechybí houpací koník, který vypadá, jako kdyby měl opravdu srst nějakého zvířete.

„Je to hračka, která měla věrně připomínat reálného koně. Na to vlastní tělo je natažená skutečná kůže, skutečná hříva. Když už se nechtěly děti houpat, tak kůň se dal vyjmout, má čtyři kolečka, a dalo se dojet i někam dál,“ popisuje kastelán.

Součástí prohlídek pro děti v zákupském zámku je i strašidelné sklepení.

„Tady máme první strašidla, první panďuláky, jsou to permoníci. Tak jako předtím to byl ráj pro holčičky a pro maminky, tak tenhle sklep je zase doménou tatínků a kluků.“

Kromě jiných na děti v zámeckém sklepení čekají i drak, jezinky, hejkal, bazilišek nebo vodníci.

Spustit audio