Zámek Stvolínky ukrývá normalizační přestavbu i cenné barokní fresky

13. prosinec 2015

Zcela výjimečně se pro veřejnost otevřel zámek ve Stvolínkách na Českolipsku, který je kvůli dlouhodobé rekonstrukci přístupný jen zřídka. Obec se rozhodla zájemce seznámit nejen s jeho historií, ale také s tím, jak stavba dopadla kvůli zásahům v době normalizace.

Prohlídka zámku začala na nádvoří. Návštěvníci viděli nejen vysklená okna, ale také popadanou omítku nebo podepřená průčelí. Stvolínecký zámek je i přes snahu obce stále v dezolátním stavu.

„Problémem je to, co se stávalo zámkům v padesátých letech, kdy byly zabavovány původním majitelům. V tomto případě to bylo litoměřické biskupství, kterému patřil 300 let,“ říká průvodce Jiří Bartoš Sturz.

Pak zámek připadl zemědělskému družstvu v Zahrádkách. Největší rána ale podle Sturze přišla v době normalizace.

„Nedoběhla pečlivá rekonstrukce pro potřeby okresního archivu v České Lípě. Tehdy zlikvidovali renesanční komíny a zámek zůstal v torzálním stavu. Nešťastná byla také renovace střechy,“ vysvětluje Sturz, který zároveň pomáhá obci s obnovou zámku.

Cenné barokní malby

Přízemí zámku je méně zdevastované než nádvoří. Cestou do prvního patra si mohli návštěvníci v mezipatře prohlédnout místnost, kde kdysi býval záchod. Ve zdi zeje díra a překlad nad oknem drží jen silou vůle.

„Toto je socialistické křídlo, které nám po sobě zanechal reálný socialismus z dob, kdy tu byl okresní archiv,“ upozorňuje nezávislá starostka Stvolínek Pavlína Ištoková. Dřevěné podlahy nahradila normalizační podlahová krytina.

Barokní výzdoba zámku Stvolínky

Další část zámku ovšem má zachovanou původní dřevěnou podlahu starou 300 let. Ta se podle Pavlíny Ištokové natírala volskou krví.

„Jsou tu i krásná kamna z přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Všechny místnosti v prvním patře byly vyzdobeny freskami a malbami. Jedná se většinou o velmi cenné barokní malby,“ doplňuje starostka.

Pokud se nevyskytnou překážky, chce obec zámek veřejnosti opět zpřístupnit na jaře příštího roku.

Nádvoří zámku Stvolínky
autoři: Tomáš Mařas , dab
Spustit audio