Zámek Lemberk mimořádně zpřístupnil středověkou věž

8. květen 2015

Kdo najde odvahu vystoupat po 124 schodech až na vrchol pětadvacetimetrové věže, toho čeká nezapomenutelný výhled do okolí.

Otevřená zůstane do neděle 10. května. Stavba v sobě skrývá celou historii zámku, jehož základy sahají až do 13. století.

„Ona je středověká jen když jí otevřeme a je to ta spodní část. To zjistíte, až když jdete dovnitř. První patra jsou středověká, tedy z 13. století. Poslední dvě patra už jsou renesanční. Její podoba, jak ji teď vidíme, pochází z konce 17. století, tedy z období baroka,“ vysvětluje průvodkyně zámkem Šárka Procházková, proč věž nevypadá zvenku jako středověká.

Za dveřmi do věže čeká návštěvníky úzké schodiště. První, co návštěvník uvidí, je otvor v podlaze. Je to jediný vchod do bývalé hladomorny. „Ta svou hloubkou zasahuje na skalní podloží, na kterém byl vybudován středověký hrad Lemberk. Hladomorna je hluboká zhruba tři metry. Jediný vchod byl pouze tímto otvorem, kudy se dolů shazovali vězni," říká Šárka Procházková.

Věž zámku

Cesta pokračuje vzhůru po strmých dřevěných schodech. V prvních částech výstupu je třeba dát si pozor na hlavu. Schodiště je v těchto místech velice úzké. Důvodem je síla zdí. Směrem k vrcholu se zužují. Síla zdi v prvních patrech věže je kolem tří metrů, nahoře je to zhruba. Ve středověké části věže je vidět i původní středověké zdivo.

Vzhůru se stoupá i pláštěm věže, který pochází z konce 13. století. Jen pár metrů pod vrcholem je hodinový stroj. Ten ale zdaleka není tak starý jako věž: „Ten je z dvacátého století. Ten hodinový stroj je zhruba z osmdesátých let, kdy na zámku Lemberk probíhala rekonstrukce,“ dodává průvodkyně.

Na návštěvníka, který poctivě vyšlape na vrchol čeká odměna v podobě výhledu do okolí. Za pěkného počasí je vidět Ještěd, vrch Ralsko i Jablonné v Podještědí, které leží jen pár kilometrů od zámku.

Spustit audio