Zákupy: Vandalové řádí na zámku. Přibydou nové kamery

25. duben 2016

Na zámku v Zákupech na Českolipsku každoročně způsobí vandalové škody za desetitisíce korun. Proto tam teď chtějí vylepšit kamerový systém.

Vandalové si pro své řádění vyhlédli zámecký park. „V letních měsících mládež a dospělí nezaměstnaní mají ten zámecký park jako areál, kde se dá popít, pak tam jsou naházené, často rozbité lahve,“ popisuje Petr Weiss, kastelán zámku v Zákupech.

Střepy, odpadky, přestěhované lavičky, polámané keře a vyvrácené zábrany – takové jsou následky řádění vandalů v zámeckém parku. Výtržníci řádí ale i v jiných částech areálu, třeba na západní terase zámku. „Tady nás navštívili sprejeři,“ říká Petr Weiss a dodává: „Zjistili jsme nápisy i v části hospodářského areálu.“

Sprejeři neváhají svými nápisy ničit zdi na západní terase zákupského zámku

Sprejerstvím na zámku se zabývají mimoňští policisté. „V případě dopadení se budou zodpovídat z přečinu poškození cizí věci formou sprejerství. Za to jim hrozí až dva roky odnětí svobody,“ říká k případu Ivana Baláková, českolipská policejní mluvčí.

Areál zámku monitorují kamery. Na zámku jich plánují přidat ještě víc. „Máme v plánu vybudovat kamerový systém, který bude možné vylepšovat, aby těch kamer bylo mnohem víc,“ dodává Petr Weiss.

První etapa vylepšeného kamerového systému by mohla být hotová během letošní sezóny.

Spustit audio