Základní škola Lidická v Hrádku nad Nisou začíná testovat žáky 8. tříd z angličtiny

20. květen 2014

V severních Čechách se tento týden začíná s testováním žáků 4. a 8. tříd základních škol a studentů škol středních. Na Základní škole Lidická v Hrádku nad Nisou na Liberecku už je připravená počítačová učebna pro 22 žáků 8. tříd. Ti po krátkém seznámení s počítačovým programem píší test z anglického jazyka.

Ředitel základní školy Lidická v Hrádku nad Nisou Jaroslav Poláček má s testováním žáků už své zkušenosti z loňského roku. Mohl si vybrat mezi testy z anglického nebo německého jazyka.

Jelikož ale mají žáci tu výhodu oproti jiným školám, že se německy učí od 1. třídy, podrobí je testu z angličtiny. „Máme spolupráci s německou školou. Pro letošek jsme se rozhodli, že budeme testovat angličtinu, abychom opravdu porovnali znalosti žáků s ostatními školami,“ vysvětluje.

Osmáky kromě testu z jazyka čeká ještě v pátek test z takzvané přírodovědné gramotnosti. „V osmé třídě podle rámcového vzdělávacího programu máme matematiku, přírodopis, chemii, fyziku, tak předpokládáme, že z těchto předmětů by to mělo být složeno."

Třicet žáků 4. třídy si ověří znalosti z oblasti nazvané Člověk a jeho svět, tedy z prvouky, až příští týden. Cílem testování je podle ředitele České školní inspekce Ústeckého kraje Josefa Sušanky poskytnout žákům, rodičům, učitelům, ředitelům škol i státu informaci o kvalitě vzdělávání.

„Žáci obdrží výsledek testu svého ihned po jeho skončení. Přínosem tohoto testování je to, že školy a vlastně i žáci a rodiče mohou testů využít pro vlastní potřebu,“ podotýká Sušanka.

„Pro nás to má samozřejmě význam. I pro rodiče, protože my je pak s výsledky seznámíme. A bude to pro nás znamenat další argument pro to, aby se žáci učili, aby se vzdělávali. A jak s rodiči pracovat a s žáky samozřejmě také," dodává ředitel školy Jaroslav Poláček.

Testování bude na školách probíhat do konce května. Výsledky testů budou hotové 6. června.

autor: Eva Malá
Spustit audio