Zajistit teplo kočkám v útulku na Českolipsku mohou dobrovolní dárci

27. listopad 2014

Zima je pro jediný kočičí útulek na Českolipsku krizovým obdobím. Je nutné vytápět rozlehlé prostory a roční náklady za energie jsou často daleko za hranicí sto tisíc korun. Teplo kočkám v útulku na Českolipsku tak mohou zajistit i dobrovolní dárci.

Není totiž nic výjimečného, když si provozovatelka útulku vezme půjčku, protože příjmy útulku na zaplacení nákladů prostě nestačí. Pomoci tedy může každý, kdo přispěje. I dary v řádu stokorun pomohou zajistit kočkám v útulku teplo.

V současnosti je v kočičím útulku 120 koček, přestože je jeho kapacita asi sto zvířat. Útulek je velký. Spadá do něj dům s karanténou, kancelář, zděný dům, výběhy a dva dřevěné venkovní domky s voliérou.
„Tady dostávám peníze pouze za kočky. Na jednu kočku, kterou přivezou třeba ze Stráže nebo Mimoně, dostanu jednorázově tisíc korun. Je pak jedno jak dlouho tady bude. Z České Lípy dostávám peníze paušálně za čtvrt roku," říká provozovatelka útulku Miroslava Šubrová.

Na pozemku, který sousedí se zděnou částí, mají kočky výběh. Na pozemku jsou dvě dřevěné chatky, do kterých se kočky schovávájí za špatného počasí.„Tam mají škrabadla, mají tam deky co přinesouu lidé. Mají tam ale i topení," dodává paní Šubrová. Energie na provoz kočičího útulku je finančně náročná záležitost. Nejen, že je v zimě vytápěn přístřešek, ale i dům a na karanténě je vytápěná podlaha. Nejnákladnější je tak cena za vytápění, když je všechno na elektřinu. Většinu nákladů na energii tak hradí provozovatelka z vlastních prostředků.

„Několikrát jsem si musela vzít půjčku, abych mohla pokrýt náklady na elektřinu. Nebylo zbytí."
Klidně se může stát, že by útulek kvůli zimě a nákladům na elektřinu mohl zkrachovat. Zatím to ale nehrozí, a to i díky akci, kdy lidé přispívají kočkám na topení.
„Zřídili jsme na internetu rubriku ,Kdo chce zatopit kočičkám´. Kdo chce, může poslat třeba 200 korun na den. Lidé, kteří věnují peníze se mohou klidně přijít podívat. Ráda je uvítám. Každý se může přesvědčit, že se tady topí, že tady kočky nemrznou a že se mají dobře," říká provozovatelka útulku. Přestože je útulek určený především kočkám, lidé sem nosí i zatoulané psy. Ty je podle Miroslavy Šubrové na rozdíl od koček snažší umístit.

Spustit audio