Zájemci o Libereckou výšinu vyrazili na prohlídku. Objekt se bude prodávat v elektronické dražbě

19. únor 2016

Jedna z dominant Liberce, Liberecká výšina ve Starém Harcově, je na prodej. Její současný vlastník se dostal do finančních problémů, které skončily exekucí a pak insolvenčním řízením. Stavba připomínající středověký hrad se bude dražit za měsíc v elektronické aukci.

Rozhlednu s restaurací nechal v roce 1900 postavit Heinrich Liebieg, který ji později daroval městu. Stavitel na věž použil kamenné kvádry ze zbořených domů a kostela v Norimberku. Iluzi středověkého hradu dotváří příkop překlenutý mostem. Liberecká výšina po sametové revoluci 15 let chátrala. Znovu se otevřela před necelými třemi lety.

Na stavbu připomínající středověký hrad se přišlo podívat sedm skupin zájemců. Vede je Lukáš Rychnovský ze společnosti Prokonzulta, která dražbu Liberecké výšiny zajišťuje.

„Všechno, co je oplocené, patří k pozemkům a k budově. Je tady restaurace, k ní zázemí a kuchyň, pak je tam přístavba k velkému sálu, pod velkým sálem je wellness. Nahoře je sedm pokojů a pak je ještě jeden, provozní pokoj dole, ten je osmý,“ popisuje Ivo Palouš za Družstvo PLP Invest, která je vlastníkem Výšiny.

Liberecká výšina - interiér

Zájemci prošli celou budovu - mohli vystoupit i na věž, podívali se i do Liebigova pokoje, kde se pořádají menší slavnosti, nahlédli do kuchyně, kde je funkční zásobovací výtah, prohlédli si i wellness a kotelnu.

Do elektronické aukce jde objekt v polovině března. Vyvolávací cena licitace začne na 11,3 milionu korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio