Žáci ZŠ v Dubé cvičí venku téměř každý den. Prospívá to jejich zdraví a výrazně se jim zlepšila soustředěnost

17. únor 2015

Žáci prvního stupně základní školy v Dubé na Českolipsku cvičí venku skoro za každého počasí. A to, i když venku mrzne, nebo padá sníh. Na škole začali s otužováním před dvanácti roky. Děti se díky němu podle učitelů lépe soustředí na učení a jsou méně nemocné.

Zatímco v těchto dnech lidé chodí v teplé bundě a dlouhých kalhotách, děti ze ZŠ Dubá běhají a cvičí na školním dvoře v triku s krátkým rukávem a krátkých nohavicích.

„Otužuje se většinou první stupeň, i když letos máme raritu. Běží nám tu i šestá třída z druhého stupně. Většinou na druhém stupni je problém ty děti získat, aby pokračovaly dál,“ vysvětluje Jana Mašková zástupkyně ředitelky základní školy v Dubé.

Takové otužování ale není součástí tělesné výchovy. Děti si vyběhnou o přestávce ven a cvičí. Běhají po dvoře, dají si pár koleček a zahřejí se. Je to tak na pět až sedm minut. Podle Maškové se jim okysličí mozek a pak se jim i lépe cvičí.

„Dneska pro mě zima není. Mohla by být i větší. Sníh by se mi líbil. To bych tu taky byla v kraťasech a tílku, ale ve sněhu bych se neválela. Myslím, že tu jsou ale spolužáci, kteří by to udělali,“ říká desetiletá Natálka, která vedla rozcvičku.

„Samozřejmě když přijde dítě po nemoci, tak se neotužuje,“ dodává Jana Mašková. Podle ní jsou díky otužování i více odolné.

„Nechybí nám tolik ve škole. Sice jsme nedělali žádný screening absence, jenom po tom prvním roce - a tam to vidět bylo. Troufám si říct, že to bylo pět procent z té absence.“

Venku se ale děti neotužují za každého počasí. Neběhá se, když venku prší, nebo když teploty klesnou pod -10 ̊C. Z více jak 170 děti se jich na škole otužuje 106.

Spustit audio