Záchranářské vrtulníky už mohou přistávat přímo v areálu liberecké nemocnice

25. červen 2014

V areálu Krajské nemocnice Liberec dnes slavnostně otevřeli heliport. Díky němu bude moci záchranná služba častěji používat k převozu vážně zraněných pacientů vrtulník. Výstavba přistávací plochy vyšla zhruba na 40 milionů korun.

„Pro pacienty to bude větší komfort. Ošetření na odborném pracovišti bude navazovat v kratším časovém intervalu, tím pádem i riziko komplikací se snižuje,“ řekl krajský ředitel záchranné služby Vladimír Hadač.

Největší nemocnici v kraji heliport citelně chyběl. Vrtulníky dosud pacienty dopravovaly na liberecké letiště, odkud je převážely sanitky. I s přeložením trvá taková cesta 15 minut. Ročně šlo o zhruba 500 případů.

O výstavbě přistávací plochy v areálu nemocnice se léta diskutovalo, realizaci ale brzdil nedostatek peněz. Stavět se začalo před rokem s pomocí evropské dotace ve výši téměř 30 milionů.

Nemocnice nechala posoudit šest variant umístění heliportu, nakonec vybrala takzvanou trojnožku, což je ocelová konstrukce o váze 230 tun tyčící se do výšky 20 metrů nad parčíkem v dolní části areálu.

V provozu bude v noci i v zimě

„V republice je unikátní konstrukcí i vybaveností,“ upozornil ředitel sekce letových standardů Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Veřejnosti je přístupná plošina ve výšce zhruba pěti metrů.

Heliport je vybavený světly pro přistávání v noci. Fungovat bude celoročně. „Bude vyhřívaný, takže jeho použitelnost se prodlužuje pro období listopad až únor,“ potvrdil ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Železobetonová přistávací plocha ve tvaru talíře má průměr 30 metrů a unese i těžké vojenské stroje o hmotnosti 6,4 tuny. Je ve výšce pátého patra sousedního pavilonu chirurgie, se kterým heliport spojuje ocelová lávka vážící 31,5 tuny.

Výstavba přistávací plochy pro vrtulníky byla nezbytnou podmínkou k tomu, aby si liberecká nemocnice udržela status traumacentra. Heliport také zrychlí a usnadní transport těžce zraněných pacientů, kteří jsou přiváženi z celého Libereckého kraje i přilehlých oblastí do dalších specializovaných pracovišť nemocnice.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio