Začaly platit 75% slevy na jízdném pro děti, studenty a seniory

1. září 2018

V dálkových i regionálních spojích veřejné dopravy budou od 1. září jezdit studenti a senioři o tři čtvrtiny levněji. Slevy na jaře schválila vláda. Kompenzace na zlevněné jízdné vyjdou stát od příštího roku zhruba na 5,83 miliardy korun ročně.

V Libereckém kraji lze běžně koupit jednotlivé zlevněné jízdenky. Podmínkou využití zvýhodněného předplatného na týden, měsíc, čtvrt roku nebo celý rok je krajská čipová karta Opuscard, na kterou se sleva nahraje. V celém kraji je 16 míst, kde je možné na Opuscard slevu nahrát.

Nárok na slevu mají žáci, studenti do 26 let a senioři nad 65 let. Děti do 15 let svůj věk nijak neprokazují. Děti od 15 do 18 let se už musejí prokázat třeba občanským nebo studentským průkazem. Starší studenti pak musí doložit, že opravdu studují, třeba mezinárodní ISIC kartou nebo studentským průkazem. Seniorům nad 65 let stačí k prokázání nároku na slevu jen občanský průkaz, případně pas.

Vládou nařízených slev využil Liberecký kraj i k úpravě tarifů. Výhodnější bude od září cestování s Opuscard i pro cestující bez předplatného. Ve srovnání s papírovou jízdenkou bude ta koupená s krajskou kartou zhruba o pětinu levnější.

„Všechny změny si veřejnost může snadno zjistit na našem webu, kde je mimo jiné i tarifní počítadlo, kde po zadání nástupního a cílového místa se objeví kompletní nabídka jízdného pro danou relaci, včetně těch variant celosíťových jízdenek,“ doplnil Pavel Jaško ze společnosti Korid LK, která v Libereckém kraji koordinuje dopravu.

V Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově se rozhodli k systému slev nařízenému vládou připojit, přestože dopravcům bude stát ztrátu na tržbách kompenzovat jen na linkách, které vyjíždějí za hranice města. V Liberci zlevní roční jízdné o 1870 korun na 3650 korun. Stejně bude stát roční jízdenka v Jablonci nad Nisou. Držitele takového předplatného přijde denně cestování městskou dopravou v průměru na desetikorunu, studenty a seniory dokonce jen na 2,50 Kč. Ještě levnější je městská doprava v České Lípě, kde pak denní cestování bude stát seniory a studenty v průměru něco málo přes jednu korunu.

Spustit audio

Související