Za zabití matky a babičky devět let ve věznici se zvýšenou ostrahou

12. prosinec 2012

Na devět let by měl jít do vězení muž, který zabil pod vlivem alkoholu a drog svou babičku a matku. Dnes (12.12.) o tom rozhodl Krajský soud v Liberci. Podle rozsudku by po odpykání trestu měl žít v ústavu.

Muž byl souzený za zabití a ne za vraždu proto, že se trestného činu dopustil, když byl opilý a také pod vlivem pervitinu. Původně byl obviněný z vraždy, krajské státní zastupitelství ale trestný čin překvalifikovalo na zločin opilství. Podle odborníků nebyl za své chování v době vraždy odpovědný.

Jak ale řekl soudce Petr Neumann, muž je odpovědný za to, že se do stavu intoxikace dostal. Pervitin užíval totiž asi deset let a droga ho uváděla do stavu toxického šílenství, kdy míval paranoidní bludy. Byl proto dvakrát v ústavu, léčení ale odmítl.

Tragedie se stala na největším českolipském sídlišti Špičák. Podle výpovědi si muž vzal pervitin a při koupání slyšel, jak si jeho matka a babička ve vedlejší místnosti povídají. Ve svých paranoidních představách zaslechl, že ho chtějí zabít. V obžalobě bylo, že svou šedesátiletou matku a osmdesátiletou babičku ubodal. Zasadil jim více než stovku ran. Po vraždě se pokusil neúspěšně zaútočit i na hlídku strážníků a křičel u toho, že je satanovo dítě.

Obžalovaný po vynesení rozsudku prohlásil, že svého činu lituje. Nechce však jít do detenčního ústavu, kde pobývají psychiatricky nebo sexuologicky nemocní lidé, kteří se dopustili vážných úmyslných trestných činů. Znalci už dříve vypověděli, že odsouzený muž trpí trvalou psychopatickou poruchou. Jeho pobyt na svobodě tak považují za nebezpečný pro společnost. Je prý podle nich přitom jen minimální šance, že by se vyléčil.

Rozhodnutí Krajského soudu v Liberci není pravomocné. Státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání.

autor: Eva Malá
Spustit audio