Za pokus podplatit starostu Kamenického Šenova soud vyměřil podmíněné tresty

6. květen 2014

U českolipského okresního soudu padl rozsudek v kauze dvou cizinců, kteří se pokusili uplatit tehdejšího starostu Kamenického Šenova. Dva muži mu v roce 2010 nabídli 150 tisíc za to, aby v jejich prospěch ovlivnil prodej bývalého zdravotního střediska na náměstí. Starosta tehdy všechno ohlásil na policii.

První jednání si starosta Jaroslav Andrysík tajně nahrál a při druhém, které proběhlo v novoborské restauraci, už měl na sobě policejní odposlouchávací zařízení.

Z nahrávky pak vyplynulo, že se dvojice pokusila bývalého starostu uplatit.

Před soudem už v minulosti oba záznamy zazněly, ale jejich kvalita byla špatná. Proto se na minulém přelíčení přepis záznamu přečetl.

Obžalovaní se hájili tím, že nerozumí česky a došlo k nedorozumění. Peníze byly podle nich darem pro město. Takové tvrzení ale u soudu neobstálo. Každému z dvojice soud vyměřil 18 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Hrozil jim přitom daleko vyšší trest - až šest let vězení.

Státní zástupkyně požadovala po každém z obžalovaných 150 tisíc pokuty, ale soud nakonec rozhodl jinak vzhledem k tomu, že by částka možná nebyla vymahatelná.

Přestože je státní zástupkyně s výší trestu spokojená, ponechala si lhůtu pro odvolání, stejně jako obhajoba. Ta se chce s cizinci ještě sejít za účasti tlumočníka a probrat možnost odvolání.

autoři: mta , Tomáš Mařas
Spustit audio