Za nelegální pobírání odměn potrestal liberecký soud dva bývalé radní, ostatní odešli bez trestu

19. červen 2014

Okresní soud v Liberci dnes vynesl rozsudek v kauze nelegálně vyplácených odměn za členství v orgánech krajských společností bývalým krajským politikům. Mezi obžalovanými bylo 9 radních a dva lidé ze společnosti Silnice LK. Soud nakonec uložil dvěma radním podmíněný dvouletý trest, ostatní obžalovaní byli zproštění obžaloby.

Dvouletou podmínku dostali za nelegální pobírání odměn v dozorčí radě českolipské nemocnice Zdeněk Bursa a Pavel Petráček, oba z ČSSD.

Zdeněk Bursa musí navíc nemocnici vrátit zhruba 350 000 korun plus úroky. Podle soudce Richarda Skýby soud uložil tresty na dolní hranici sazby.

„Bylo to za trestný čin podvodu. V případě Zdeňka Bursy to byly dva roky, zkušební doba tři roky a v případě Pavla Petráčka dva roky, zkušební doba jeden rok,“ upřesňuje.

„Oni se hájí tím, že to nevěděli, soud ale dospěl k závěru, že to vědět měli. Protože když už by měli znát zákon, tak aspoň o kraji, když jsou v krajském zastupitelstvu, respektive v radě a také zákon o střetu zájmů. Není moc dlouhý,“ zdůrazňuje soudce.

Bývalý hejtman Stanislav Eichler a osm dalších obviněných vyvázlo bez trestu. Rozsudek je nepravomocný, Zdeněk Bursa se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

autor: Eva Malá
Spustit audio