Z řepky sklizené v Libereckém kraji bude kvůli suchu méně oleje

26. červenec 2019 08:06

Zemědělci v Libereckém kraji letos očekávají nižší kvalitu řepky. Kvůli suchu a vysokým teplotám je její semeno drobnější.

Vysoké teploty a sucho se zřejmě projeví i v nižší kvalitě řepky. Produkce oleje v Česku by podle informací Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin mohla klesnout až o pětinu. Řepka totiž při vyšších teplotách pozastavuje vegetaci a při teplotě nad 30°C ji ukončuje. Semena jsou pak drobnější, což nyní potvrzují i první odhady ze zemědělského družstva AGRO Bílá na Liberecku, kde řepku právě sekají.

Sklizeň řepky na Českodubsku

I když je podle agronomky Venduly Břeňkové z Bílé na Českodubsku výnos z řepky standardní, semena jsou kvůli suchu drobnější a obsahují méně oleje. „S výnosy jsme na tom o trochu lépe než loni. Co se týče oleje, tak na tom jsme trochu hůř. Zatím nedosahujeme toho potřebného množství oleje, jakého bychom měli,“ dodává Vendula Břeňková.

Na Liberecku a Jablonecku je vyseto 20 tisíc hektarů obilovin a přes 5 tisíc hektarů řepky, což je zhruba o pětinu méně než loni a vůbec nejméně od roku 2004. Sklizená je asi čtvrtina.

autor: Eva Malá
Spustit audio