Z nelegální skládky odpadu v Bulovce na Frýdlantsku zmizelo posledních 8 tun odpadu

27. červen 2016

Z nelegální skládky německého odpadu v Bulovce na Frýdlantsku dnes zmizelo posledních 8 tun odpadu. Nákladní automobil kontejner odvezl na nedalekou skládku Větrov u Frýdlantu.

Zemědělský areál se plasty, textilem nebo autopotahy začal plnit od roku 2004. Celkem 9 000 tun zaplnilo čtyři hospodářské budovy, volné prostranství i silážní jámu. O odvoz zhruba poloviny skládky se před rokem postarali Němci. Likvidaci druhé poloviny dokončil Liberecký kraj.

Odvoz posledních osmi tun se nečekaně zdramatizoval, pravděpodobně kvůli závadě na hydraulice. Nakonec se ale asi po 15 minutách podařilo odpad naložit a odvézt.

„Areál se snad bude dál využívat. Co musíme ještě zařídit je posanační monitoring, tzn. zda nedošlo ke kontaminaci spodních vod a zeminy. Pokud k něčemu došlo, tak to samozřejmě vyčistíme,“ vysvětluje náměstek hejtmana Libereckého kraje Josef Jadrný ze Změny pro Liberecký kraj.

Česká obchodní inspekce nelegální skládku stále řeší. Podle Danuše Hrázské uložila majiteli pozemku rekordní pokutu ve výši 28 milionů korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio