Z libereckého Perštýna snad po letech zmizí obří jáma. Místo ní tam budou kanceláře, byty a park

13. leden 2016

Kanceláře, oddychová zóna s parkem a hřištěm na plážový volejbal, byty, moderní datové centrum. To všechno by mělo v příštích letech vyrůst na libereckém Perštýně v místě dnešní jámy.

„V té spodní části se jedná o rozšíření městského centra a veřejného prostoru s tím, že vznikají nové plochy veřejných prostranství a navazujících obchodů. V horní části jsou umístěny administrativní věže, dále navazuje centrální park…“ popisuje plánovanou podobu moderní zóny na Perštýně architekt Petr Šikola.

Že se bude po letech v uvozovkách konečně něco s jámou dít, vítá primátor Liberce Tibor Batthyány. Hlavně ze dvou důvodů.

„Jednak se konečně vyřeší hnusná díra na Perštýně a druhá dobrá věc je, že by tam mohla vzniknout i nová pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou, jestli se opravdu povede to technologické nebo inovační centrum.“

Perštýn Park

Ono datové centrum by mělo být jakýmsi virtuálním úložištěm IT dat a materiálů. Online data totiž využívá stále více lidí, a nejen jich, vysvětluje Jiří Šolc, zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj a spoluautor projektu.

„Samozřejmě nejen uživatelé, ale především velké firmy toto řeší a ta data musí být někde bezpečně uložena tak, aby byla okamžitě k dispozici. Na tento pozemek je kvalitně napojena optická síť a potom je v zásadě jedno, kde na světě leží, takže tady může mít svá data klidně americká banka.“

A kdy by mělo to všechno výše zmiňované na Perštýně stát? To je otázka ještě několika let, uzavírá investor Tomáš Kučera z Libereckého investičního fondu.

„Zúčastnili bychom se rady města, která by ten náš záměr vzala v potaz. Dále bychom rádi absolvovali jednání s odborem územního plánu, pak bychom udělali územní studii, architektonickou soutěž a následoval by realizační projekt na základě vítěze té architektonické soutěže.“

autor: sas
Spustit audio