Z hradu Grabštejn na Liberecku odjela jeho patronka

1. listopad 2015

Nedávno nalezená a zrestaurovaná vzácná gotická socha z 15. století se na zimu vrací do Oblastní galerie v Liberci.

Návštěvníci tak letos měli poslední možnost se s ní rozloučit a společně s průvodkyní Svatou Barborou slavnostně ji zahalit černým sametem.

Průvodkyně Jaroslava Neumannová je oblečená v dobovém kostýmu a v ruce má svůj atribut, věž. „Celý život jsem chtěla být věrná pouze Pánu Bohu. To se ale mému tatínkovi nelíbilo, tak se mi to snažil nějak z hlavy vyhnat, a to těmi nejhoršími způsoby - krutě mě bil, pak mě také mučil a zavíral mě ve věži. Nakonec mě dokonce i popravil." popisuje při prohlídce svůj osud průvodkyně.

Návštěvníci se dozvídají o jejím životním příběhu. Pomáhá jí v tom v uvozovkách i renesanční majitel hradu Jiří Mehle ze Střelic, který nechal sv. Barboře vysvětit hradní kapli.

Socha z 15. století stojí ve věži, ve skleněné vitríně. „Teď pasuji dva z vás, kteří mi pomůžete sochu symbolicky zakrýt sametem. Pak jí ještě zapálíme svíčku.“ To měl na starosti návštěvník Petr Novák. „Měl jsem smíšené pocity, ale příjemné. Je ve skleněné vitríně, tak aby se jí něco nestalo,“ usmíval se.

Socha z 15. století teď ve zvláštním skleněném boxu poputuje do liberecké Oblastní galerie. Vlastně tam, kde ji před dvěma lety našli. Socha svaté Barbory zdobila hradní kapli hradu několik století.

V 50. letech minulého století ji ale kdosi odvezl a myslelo se, že je nenávratně ztracená. Loni se ji podařilo objevit díky řediteli žitavského muzea v depozitáři liberecké galerie. Má klasické atributy svaté Barbory, korunka a věž ale nejsou původní.

Zajímavé je, že zatímco většina pozdně gotických soch byla v zadní části vydlabaná, tato socha je oboustranná a uvnitř se nachází dutina. Vzácný exponát je na konci nové prohlídkové trasy ve druhém patře věže. Tam se opět na jaře příštího roku vrátí.

autor: Eva Malá
Spustit audio