Z hasičů jsou distributoři. Od začátku nouzového stavu najeli 35 tisíc kilometrů. Co rozvážejí nejčastěji?

Ochranné pomůcky po celém regionu rozvážejí i o svátcích hasiči.

Na jejich hlavní stanici v Liberci je centrální sklad všeho, co je teď v nouzovém stavu potřeba. Poslední kontejner plný respirátorů a dalšího materiálu dorazil do Liberce v neděli.

Do dvora stanice krajských hasičů v Liberci přijeli kolegové ze Zbirohu. Na nákladním autě dovezli modrý kontejner plný ochranných pomůcek z Asie.

Nutný podpis na příjmové doklady a může se začít s vykládáním krabic. Místní hasiči v ochranných oblecích je přebírají z auta a s kolegy si je posílají po podlaze v obřím skladu. Normálně tady parkuje technika, teď stojí na dvoře a pod střechou jsou aktuálně důležitější věci, ukazuje ředitel krajských hasičů Luděk Prudil.

„Na krajském překladišti je vše, co se rozváží do kraje. To jsou ochranné prostředky, vzadu lihová dezinfekce,“ ukazuje ředitel Prudil. Podle něho tam od začátku nouzového stavu dorazilo milion sto tisíc jednorázových roušek, 150 tisíc respirátorů, 8,5 tisíce jednorázových obleků, 380 tisíc rukavic, 14,5 tisíce brýlí.

Na místě, kde běžně parkuje hasičská technika, jsou teď dovezené ochranné pomůcky, které se rozvážejí do celého kraje

Za čtvrt hodiny je kontejner vyložený. A věci - nové i ty, co už tam měli, jsou připravené k rozvozu. Právě distribuce materiálu teď hasiče zaměstnává nejvíc.

Cílových míst je podle ředitele krajských hasičů 350. „Dosud jsme na všech aktivitách najezdili 35 tisíc kilometrů,“ konstatuje Luděk Prudil.

O Velikonocích rozvážejí hasiči nejčastěji testovací sady. A to do domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení, kde se teď dělají odběry zaměstnancům.

zdroj: Šárka Škapikova
Spustit audio

Související