Z chodby liberecké stavebky rovnou do Valdštejnských domků ze 17. století

28. listopad 2019 14:23

Ve Větrné uličce u Sokolovského náměstí v Liberci stojí tři patrové hrázděné domy se strmou střechou z šindele. Jedny z nejstarších dochovaných staveb ve městě jsou po částečné rekonstrukci.

V Liberci skončila první etapa opravy historických Valdštejnských domků. Ty byly postavené na konci 17. století a patří tak k nejstarším dochovaným stavbám ve městě. Dříve se nazývaly také Černé loubí. Původně domky sloužily jako ubytování pro soukenické řemeslníky. Jeden z nich byl v roce 1801 přestavěný na hostinec. Po 2. světové válce byly zchátralé domy dlouhou dobu ponechané bez zájmu. Teprve v roce 1953 se některé zrekonstruovaly a další kvůli zchátrání zdemolovali.

Valdštejnské domky v Liberci

O kulturní památku se stará Střední škola stavební, která sídlí v sousedním historickém Appeltově domě. Domky škole dodnes slouží. Dříve v nich byly i kabinety. Zajímavostí je, že přímo z chodby školy se do jednoho z Valdštejnských domků dá vstoupit. Kabinety tam už nejsou, v zimě se nedaly vytopit. Dva domky jsou vystěhované a jeden se využívá například při dnech kulturního dědictví, kdy tam bývá výstava.

U všech tří domků vyměnili štípaný dřevěný šindel tak, aby byly všechny střechy identické. Zároveň se opravovala i fasáda. Na některých místech byl totiž opadaný výmaz v hrázdění.

Valdštejnské domky v Liberci mají nové střechy
Valdštejnské domky v Liberci
autor: Eva Malá
Spustit audio