Vzpomínková akce: 75 let od seskoku skupiny Clay

20. duben 2019

Před 75 lety, 13. dubna 1944, seskočili do tehdejšího protektorátu tři výsadkáři z Anglie, kteří tvořili skupinu Clay. Jedním z výsadkářů byl Čestmír Šikola z Malé Skály, kde si výsadek v sobotu připomněli.

V noci z 12. na 13. dubna roku 1944 seskočili nad Protektorátem poblíž obce Hostišová na Zlínsku tři parašutisté. Velitel Antonín Bartoš z Lanžhotu, šifrant Jiří Štokman z Buchlovic a radiotelegrafista Čestmír Šikola z Malé Skály.

Tam se už od sobotního dopoledne konala vzpomínková akce u příležitosti 75. výročí seskoku skupiny Clay uváděné tako jako Clay – Eva. Eva byl volací znak této skupiny, která byla vybavena pistolemi, ampulemi s jedem, menší zásobou jídla, penězi, falešnými doklady a především dvěma radiostanicemi. Ty měl na starosti radista Čestmír Šikola, rodák z Mukařova, což je část Malé Skály.

A právě u památníku Čestmíra Šikoly odhalili lavičku válečných veteránů. Před sokolovnou na Malé Skále byla k vidění ukázka vybavení para skupin, takže díky Rotě Nazdar si mohli zájemci prohlédnout dvě osobní a dvě nákladní vojenská vozidla, radiostanice, šifrovací klíče, vybavení první pomoci, vojenskou polní poštu, řadu zbraní a další věci dochované z druhé světové války. Vzpomínková akce vyvrcholila divadelní hrou dokumentárního typu Clay – Eva volá Londýn v podání Břeclavského souboru BOD.

Skupina Clay

Skupina Clay měla rozvinout zpravodajskou a organizační činnost na Moravě, kontaktovat zbylé ilegální organizace a vlastně připravit území na příjem zbraní pro plánované povstání v závěru druhé světové války. Důležitým úkolem bylo navázat a udržovat spojení s exilovou vládou v Londýně. První spojení s Londýnem se podařilo navázat už 30. dubna 1944 a skupina Clay udržovala spojení až do jara 1945. Právě v oblasti spojařské dosáhli výsadkáři obdivuhodných výkonů – skupina Clay odeslala na 800 depeší a téměř 300 jich přijala. Patří tak k nejúspěšnějším paraskupinám.

Útěk do ciziny

Cesta Čestmíra Šikoly do Anglie začala vlastně v době Opletalových událostí, kdy studoval chemicko-technologickou fakultu. Po zásahu Němců měl být odvezen do koncentráku, ale vyhnul se mu, což znamenalo nutnost útěku do ciziny.

S kamarádem se ven dostal přes Slovensko a Maďarsko do Jugoslávie, přes Blízký Východ pak do Francie. Tam se mu podařilo opět prchnout před Němci a odplul do Anglie, kde dostal nabídku k výsadkářům.

Po druhé světové válce zůstal Čestmír Šikola v armádě, vrátil se na Malou Skálu, ale komunisti s ním po roce 1948 za odměnu zatočili. V lednu 1949 byl zatčen, dostal 3 roky vězení, po propuštění pro něj nebyla jiná práce než pomocného dělníka, pracoval na stavbě tunelu v Líšném, kde se mu stal vážný úraz. Nakonec získal místo laboranta v západočeských keramických závodech a dokonce dostudoval vysokou školu. Čestmír Šikola zemřel ve věku 88 let v roce 2008 doma na Malé Skále.

zdroj: Jaroslav Hoření
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.