Vzniku nových vyloučených míst a ghett mají v České Lípě zamezit kontroly ubytoven

4. únor 2015

Nové vedení českolipské radnice chce zabránit vzniku nových vyloučených lokalit a ghett ve městě. Podle zastupitelů to hrozí hlavně v okolí ubytoven. Město chce ubytovací zařízení více kontrolovat. Spolupracovat při nich mají městští strážníci společně s policisty. Vedení města chce nově využít jako možnost, jak ovlivňovat situace v okolí ubytoven, udělování příspěvku na bydlení.

„Policie České republiky společně s cizineckou a městskou policií kontroluje pobyt většinou cizinců, jestli mají svůj trvalý pobyt v pořádku, různé závadové osoby, případně narkomany, u kterých chceme mít přehled. To je standardní postup, ale my respektujeme noční klid, takže akce je do deseti hodin. Nenarušujeme ten klid, kontrola je klidná a když dotyčný člověk spolupracuje a otevře, vše proběhne bez závad," vysvětluje velitel policejní hlídky Radek Andonov.

„Následují kontroly hasičských a požárních předpisů, aby všechno bylo v pořádku a jak má být. Samozřejmě, že i okolí kolem těch ubytoven chceme mít pod kontrolou kvůli spoluobčanům, kteří tam bydlí a aby nedošlo k nárůstu narušování veřejného pořádku a podobně," vysvětluje Jiří Pachovský, vedoucí skupiny městských strážníků.

„Takhle pozdě v noci. Tady jsou děti," rozčiluje se jiný kontrolovaný na další ubytovně. Strážníci upozorňují, že dětem se nic neděje a jde o kontrolu dokladů. Dotyčnému se to přesto nelíbí a policisté nakonec muže zpacifikují. Přeci jen došlo k drobnějšímu incidentu.

„Ten muž slovně napadl hlídku. Ani po výzvě nepřestal ve svém chování a jednání, takže bylo použito donucovacích prostředků a osoba byla předvedena. Během toho předvedení uznala chybu, bylo jí domluveno a byla propuštěna." Podle současného vedení městské policie by se měly kontroly ubytoven ve spolupráci se státní a cizineckou policií dělat několikrát do roka.

Spustit audio