Vzhůru na věž jablonecké radnice. Znovu se otevírá lidem

9. červenec 2018 06:12

Po tříleté přestávce se dnes 9. července poprvé návštěvníci podívají na jabloneckou radniční věž, která byla zavřená kvůli opravě fasády.

Foto z oprav věže jablonecké radnice. Na ochozu

Ochoz 51 metrů vysoké věže bude otevřený pouze ve všedních dnech, kdy běžně funguje i radnice. Jak se na věž dostat, vysvětluje Radana Schaeferová z jabloneckého infocentra: „Není možné tam vystoupat samostatně, je potřeba přijít k nám dolů do radnice, tam už bude čekat průvodkyně a ve všední dny každou celou hodinu bude skupinky odvádět nahoru na věž.“

Opravy radnice pokračují, hlavní práce ale probíhají v sále, kde jednají zastupitelé. Vestibul má od loňského roku lucerny, které jsou věrnou kopií původních svítidel. Vyměňuje se třeba umakart ze 70. let. Nejnákladnější položkou budou nové lustry vyrobené podle původní dokumentace autora návrhu radnice architekta Karla Wintera. Nové budou třeba i dveře. Radnici architekt postavil ještě v době první republiky.

V minulosti v letní sezoně na věž vystoupaly stovky návštěvníků, a to z řad místních lidí i příchozích turistů. Zhruba do půlky věže se dostaneme výtahem, dál nahoru ale musíme po svých.

Z ochozu věže lidé uvidí Jablonec nad Nisou z ptačí perspektivy. Za jasného počasí je vidět až na Ještědský hřbet, Jizerské hory, Černostudniční hřeben nebo Císařský kámen. Věž se nachází na radnici postavené ve 30. letech 20. století. Nedávno dostala nový hromosvod s ozdobnou měděnou makovicí.

Výhled z věže  jablonecké radnice
autor: jch
Spustit audio