Vytrvalé mrazy komplikují život na severu Čech

7. únor 2012

Sever Čech už déle než týden svírají silné mrazy. Kvůli nim praská vodovodní potrubí a zamrzají vodoměry. Řidiči mají zase problémy ráno nastartovat.

Mráz překvapil hlavně řidiče, kteří se marně snažili nastartovat své automobily. Parkoviště u domů byla hlavně ráno plná aut s otevřenými kapotami, nad nimiž se skláněli řidiči se startovacími kabely v ruce. Některým se auto po značném přemlouvání podařilo nastartovat, jiní to štěstí neměli a museli svou cestu řešit jinak.

I opraváři ze Severočeských vodovodů a kanalizací mají plné ruce práce. Kvůli prasklé vodě se například oblast u bývalých pekáren nedaleko liberecké Tipsport arény proměnila v ledové zrcadlo. Bez vody se ocitlo zhruba tři sta domácností. V takových mrazech by lidé měli své vodovodní trubky a také vodoměry dostatečně zateplit.

Podle meteorologů by tu dalších čtrnáct dní měla panovat arktická zima. Teploty můžou v kotlinách klesnout až k -25 stupňům Celsia.

Problémy s popraskaným potrubím řešili Severočeské vodovody a kanalizace taky v Děčíně, Mostě, Chomutově nebo v Ústí nad Labem. Arktické počasí by podle meteorologů mělo vydržet až do neděle. Příští týden se má začít sice pomalu, ale přece jen oteplovat.

autor: Eva Malá
Spustit audio