Výskyt kůrovce v Libereckém kraji je zatím srovnatelný s minulými roky

12. květen 2018

Kvůli nedostatku vody jsou stromy náchylnější k napadení kůrovcem. Sucho je letos na jaře nejhorší za posledních pět let. Na mnoha místech Česka je tak zvýšený výskyt kůrovce. V Libereckém kraji zatím situace kritická není.

 „Evidujeme ve státních lesích v Libereckém kraji zhruba tři sta padesát metrů krychlových nově zjištěné, kůrovcem napadené hmoty. Loni, předloni, i v těch předchozích letech, byla ta situace zhruba obdobná,“ popsal krajský ředitel Lesů České republiky Ludvík Řičář. Podle něj tak v regionu kůrovcová kalamita zatím nenastala.

Problémy s kůrovcem jsou ale na mnoha jiných místech České republiky, nejhorší situace je v okolí Nízkého Jeseníku.  V teplu a suchu se totiž brouci rozmnožují mnohem rychleji, vysvětlil pracovník Lesní ochranné služby Petr Zahradník.

„Je to určitě nejhorší, co jsme kdy v historii zaznamenali. Pokud to takhle bude dál pokračovat, tak to bude minimálně na stejné úrovni jako v loňském roce, nebude-li se to spíš ještě horšit,“ popsal Českému rozhlasu Zahradník.

Lesy na Rožnovsku ničí sucho a kůrovec

Loni lesníci zpracovali přes 5,5 milionu kubíků poškozeného dřeva. Objem tak meziročně vzrostl o více než milion kubíků.

Podle předsedy Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků Petra Jelínka se přesto dá dřevo dál zpracovávat. „Zpracovává se na výrobu celulózy a ta silnější část se dá dál zpracovávat na obalový materiál, stavební řezivo,“ řekl Jelínek.

S horší kvalitou dřeva ale klesá jeho výkupní cena. Ta je oproti zdravému dříví zhruba poloviční.

autor: mib
Spustit audio