Vyroste v Tanvaldu geotermální elektrárna? Město je proti

16. červen 2016

V Tanvaldu na Jablonecku se bude znovu rozhodovat o výstavbě geotermální elektrárny. Krajský úřad v Liberci zrušil zamítavé stanovisko tanvaldských úředníků z loňského října a věc vrátil na tamní stavební úřad. Proti stavbě lidé v minulosti psali petice, geotermální vrty nechce ani tanvaldská radnice.

„Indukovaná seismicita je záležitost, která se dopředu nedá předpovědět a mohla by nenávratně poškodit objekty tady ve městě. To je první věc, které se obáváme, další jsou postižení vod – ať povrchových nebo hloubkových a další faktory, které můžou být rizikové pro občany města, je radioaktivita, hluk, prašnost a voda,“ vyjmenovává rizika spojená s výstavbou geotermální elektrárny Jaroslav Mikš z hnutí ANO, nynější zastupitel a někdejší autor petice.

2 000 podpisů na petici a obavy města

Pod petici se v Tanvaldu podepsaly dva tisíce lidí. Stavbě dalo už dvakrát zamítavé stanovisko také zastupitelstvo obce, naposledy letos v dubnu. „Jsou tam obavy z toho, jaké by to mohlo mít následky. Nikdy to nebylo, tak nevíte, jaká tu je míra rizika,“ říká Vladimír Vyhnálek z hnutí Volba pro město, starosta Tanvaldu.

Společnost Entergeo se hájí

Společnost Entergeo, která chce elektrárnu v Tanvaldu stavět, má prý všechna potřebná povolení a je si jistá, že žádná rizika nehrozí. „O projektu se bavíme tři roky. Celé tři roky se odpůrci snaží vymyslet nějaký protiargument a zatím nevymysleli žádný, který by vyvracel naše zjištění,“ tvrdí Zbyněk Šonka, člen představenstva Entergeo.

Obyvatelé města mohou teď díky obnovenému řízení na stavebním úřadě do začátku července podávat připomínky k případné výstavbě geotermální elektrárny.

autor: sas
Spustit audio