Výluka trati z Jablonného do Křižan cesty příliš nekomplikuje, některým lidem ji dokonce zrychlila

12. červenec 2013

Červnové deště poničily část železniční trati na trase Česká Lípa – Liberec. Zatím v úseku Jablonné v Podještědí – Křižany platí do konce roku výlukový jízdní řád, kde vlak nahradily autobusy.

V místech, kde došlo k poničení trati, probíhá geologický průzkum. Teprve po výzkumech se Správa železniční dopravní cesty rozhodne pro stavební řešení, bude znát cenu opravy i termín dokončení. Zatím předpokládají, že by trať měla být opravená do konce roku.

Ranním vlakem z České Lípy do Liberce příliš cestujících nejelo. Dalo by se spočítat na prstech jedné ruky, kolik jich sedělo ve dvou vagonech vlaku směřujících do krajského města.

Displej i rozhlas ve vlaku upozorňuje na výluku mezi Jablonným v Podještědí a Křižany s tím, že je mezi těmito místy zavedena autobusová doprava.

„To je náhoda, že na této trati jedu,“ říká jedna z cestujících při přestupu z vlaku do autobusu v Jablonném v Podještědí. Autobus je přistavený hned u vlakového nádraží, kde čeká několik cestujících.

Průvodčí, stejně jako všichni ostatní z vlaku, nastoupil do autobusu. „Je to běžná praxe vlakvedoucího, protože výluky máme dnes a denně i na jiných tratích. Doba přepravy je o něco delší, ale rozdíl je naprosto minimální,“ tvrdí průvodčí.

„Musím doprovázet i náhradní autobusovou dopravu, která musí kopírovat všechny železniční zastávky. Navíc i pro cestující je to docela příjemné, protože někdy bývá vlaková zastávka vzdálená od obce. Díky tomu, že autobus projíždí obcí, tak cestujícím vyhovíme a stavíme i uvnitř obce. Takže nemusí absolvovat tak dlouhou cestu od nádraží ke svému domovu,“ vysvětluje průvodčí.

Autobus dojel do Křižan s pětiminutovým zpožděním. Cestující potvrzují i slova průvodčího. „Ten přesun je bez problémů, hlavně že se nemusí kvůli tomu na druhou stranu vesnice.“

Časté je, že lidé v Liberci musí stihnout další spoj. „Stává se to a naší povinností je, pokud je to možné, jim zajistit přípoje, aby se dostali do cíle své cesty,“ říká v závěru cesty vlakvedoucí.

Vlak nakonec do cílové stanice v Liberci dojel s pouhým tříminutovým zpožděním oproti běžnému jízdnímu řádu.

autoři: mka , Tomáš Mařas
Spustit audio