Vylepšená pórková polévka

Podle toho, jakou zeleninu máme zrovna doma v lednici, většinou vařím polévku. K velkému pórku stačilo najít vhodný recept, dokoupit zakysanou smetanu, kterou doma běžně nemíváme, a pustit se do vaření.

Budeme potřebovat ještě něco přes litr vývaru, takže pokud vám zbývá zeleninový nebo drůbeží, rozhodně se dá použít právě do této pórkové polévky.

Ingredience
  • 1 velký pórek (nebo dva menší)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 5 brambor
  • 60 ml suchého bílého vína
  • 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce zakysané smetany/řeckého jogurtu

Nejprve si v hrnci rozehřejeme společně lžíci olivového oleje a lžíci másla. Pórek očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a vsypeme do hrnce, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k pórku.

Osolíme a nameleme čerstvý pepř z mlýnku. Prolisujeme tři stroužky česneku, a když pórek s cibulí změknou, přidáme i česnek a krátce orestujeme. Podlijeme 60 ml suchého bílého vína, necháme odpařit a přilijeme vývar. Do polévky vhodíme pět na kostky nakrájených brambor a necháme vařit.

Teď už jen chvíli, než brambory změknou, tedy asi čtvrt hodiny. Hotovou polévku můžeme buď rozmixovat tyčovým mixérem dohladka, nebo použít šťouchadlo na brambory, tomu u nás dáváme přednost, protože v polévce zůstanou kousky zeleniny.

Na závěr do polévky přidáme tři vrchovaté lžíce zakysané smetany. Nahradit se dá jogurtem řeckého typu, nahoru čerstvá petrželka a je to.

autor: dak

Související