Vánoční pórkový krém po americku

Zatímco u nás plánujeme nakoupit všechny potřebné věci na rybí polévku, kterou nabídneme na Štědrý den, v Americe budou vařit docela něco jiného, hustý pórkový krém.

Ingredience
  • 60 g másla
  • 1 silný pórek
  • 2 - 3 brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 g (1 kelímek) smetany na šlehání
  • 1 lžička soli
  • kuličky pepře
  • špetka fenyklových semínek

Pórkový krém po americku vaří i Matěj Papáček ze žďárského Bistra pod lampou. „Jí se v Americe, je to typická polévka pro anglosaských země. Oni hodně o Vánocích jedí zeleninové krémy, ať už je to pórková, brokolicová, květáková nebo bramborová, opravdu ty krémy jsou tam na vánoce standardní.“

„Ta pórková je jednoduchá - pórek nakrájený na kousky je opečený na másle dozlatova, pak se zaleje vývarem, dá se tam trocha fenyklu, pepř, brambory, povaří se to a pak se to namixuje do krému. Ten fenykl je hodně výrazný, takže není potřeba moc, má to jen takový lehký nádech. Když to povaříte a rozmixujete hodně dohladka, tak člověk do toho pepře ani do toho fenyklu nekousne. Když to chcete mít hodně luxusní, tak se ta zelená část pórku ještě nakrájená osmaží na másle a posype na polévku a další luxusní tip je ještě troška parmezánu,“ dodává Matěj Papáček. 

Jaký zázrak s polévkou udělá trocha osmaženého pórku na másle a zasněžení strouhaným parmezánem s polévkou! 

autor: dak

Související

  • Spálený pórek

    Při představě čehokoliv spáleného se nám asi příliš sliny sbíhat nebudou, spíš si představíme černou barvu, zápach a příšernou chuť. Chyba! 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.