Vykrádači a zloději aut patří podle Husáka k největším problémům v Libereckém kraji

17. září 2013

Nový krajský ředitel policie v Libereckém kraji Vladislav Husák představil svoje plány. Chtěl by třeba zvýšit počet policistů na obvodních odděleních. A zaměřit se chystá i na potírání zločinců, kteří se specializují na vykrádání a krádeže aut.

„To si myslím, že je asi alfa a omega, a budeme se snažit to nějakým způsobem řešit. V uplynulých týdnech, co mám informace od svých kolegů, došlo k zadržení pachatelů této trestné činnosti. Samozřejmě já doufám a spoléhám na to, že eventuální spolupráce s pojišťovnami přinese v průběhu nějaké doby určité výsledky. Ale to je myslím si věc, která nás trápí," prohlásil nový krajský policejní ředitel.

Podle policejní statistiky si v loňském roce zloději přivlastnili více než 800 aut. Obyvatelé Libereckého kraje také zhruba tisíckrát nahlásili vykradení auta. Liberečany nejvíce trápí vykrádání bytů, nedostatečné silniční kontroly nebo nízký počet policistů v terénu:

„Zrovna minulý týden vykradli rodiče mého přítele. Moje zkušenost je taková, že zloději v Liberci řádí."
„Když někam jedu za nějakým strašlivě kouřícím autem, říkám si, proboha, proč tu není hlídka, aby ho zastavila a okamžitě mu znemožnila jízdu dál. Protože to mě štve strašně.“
„Myslím, že by se měli zaměřit hlavně na to, aby byli vidět v ulicích, aby ten nápad trestných činů pominul hned v zárodku,“ říkají námi oslovení občané.

Další bolístkou je podle policejního ředitele Vladislava Husáka zvládání fanoušků fotbalových a hokejových zápasů:

„Typické tady v Liberci, Jablonci - fotbaly, hokeje, které jsou myslím si po Praze asi nejčetnější. To je druhá část, druhá oblast, která nás hodně vyčerpává," konstatoval Husák.

Policie se bude také více zabývat přeshraniční kriminalitou. I když podle nového policejního ředitele patří sbor v kraji k nejvytíženějším v zemi, je ve velmi dobrém stavu. Cílem ale je zvýšit počet policistů zejména na obvodních odděleních.

autor: Eva Malá
Spustit audio