Výchovný ústav v Chrastavě bude mít nového ředitele. Bude jím Miloslav Hlubuček

21. červenec 2016

Do Výchovného ústavu v Chrastavě nastoupí v pondělí nový ředitel - pedagog Miloslav Hlubuček. Dnes ho vybrala komise a ministerstvo školství jeho jmenování schválilo. Bývalá ředitelka ústavu rezignovala poté, co kontrola ministerstva zjistila, že se v ústavu porušují práva dětí. Nový šéf chce v ústavu hlavně zlepšit podmínky pro své svěřence.

„Chtěl bych samozřejmě také pomoci dětem, které jsou de facto ještě momentálně umístěné v zařízení s tím, aby se dostaly buď do rodin, nebo do jiných zařízení," řekl Českému rozhlasu Miloslav Hlubuček.

„A celkově, aby tam už atmosféra byla pozitivní. Navázat na to dobré a toho špatného se nějakým způsobem zbavit,“ dodal.

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD rozhodla o zrušení výchovného ústavu k 1. září. V Chrastavě ale zůstane dětský domov se školou, který Miloslav Hlubuček také povede.

„Jsem přesvědčen o tom, že dokáže nejen stabilizovat ústav, ale postupně vytvořit i příznivé klima v ústavu. Postupně nastavit i lepší hodnotící systém, který bude přehledný, spravedlivý a motivující,“ popsal svá očekávání od nového ředitele náměstek ministryně školství Václav Pícl.

Vedením ústavu byla dosud pověřena speciální pedagožka a psychoterapeutka Soňa Cpinová, bývalá ředitelka Diagnostického ústavu pro mládež a Střediska výchovné péče v Brně. Změny režimu, které v ústavu zavedla, ale narazily na odpor místních lidí i starosty Chrastavy Michaela Canova (Starostové pro Liberecký kraj).

autor: lio | zdroj: ČTK
Spustit audio