Vůně květin, zpěv ptáků. V Dolánkách u Turnova otevřeli Dům přírody

4. duben 2016

V Českém ráji dnes slavnostně otevřeli nový Dům přírody. Stojí v Dolánkách u Turnova nedaleko Dlaskova statku a lidé v něm uslyší zpěv ptáků, ucítí vůni květin a dozvědí se spoustu zajímavostí nejen o tamější přírodě.

Jaké hrady a zámky jsou v Českém ráji nebo jak voní dobromysl. Nejenom to se můžou návštěvníci dozvědět z interaktivních expozic nově otevřeného Domu přírody v Dolánkách u Turnova. Ekologické centrum nabízí příchozím mikroskopy, model jeskyně i akvarijní ryby.

Podle Františka Pelce, ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny má Český ráj turistům hodně co nabídnout: „Tady se pohybujeme na hranici severního segmentu CHKO, takzvaného Maloskalska, kde lidé mohou vidět nejenom věhlasná skalní města, ale i údolí Jizery, které je součástí evropsky významných lokalit s bukovými lesy a unikátní květenou.“

V Českém ráji roste třeba i vzácná zapalice žluťuchovitá. I tu mají v Domě přírody. „Připomíná sasanku hajní a ta nikde jinde v Českém ráji neroste, v celých Čechách je velmi vzácná,“ vysvětluje František Pelc.

„Ukazuje se, že když se dá Dům přírody do správného místa, má daleko větší šanci, že ho budou navštěvovat desítky tisíc lidí a to je cílem,“ uzavírá Richard Brabec z ANO, ministr životního prostředí.

autor: sas
Spustit audio