Vrcholí srnčí říje. Řidiči by měli být na silnicích pozornější

9. srpen 2018

Podle myslivců jsou srny aktivnější v posledních týdnech července a v první polovině srpna. Zvířata přecházejí silnice hlavně v noci.

„Je nutné počítat se zvýšenou pohybovou aktivitou zvěř, od soumraku do rozednění, kdy většina zvěře opouští své denní úkryty a vychází za potravou. Časté jsou střety se zajíci a menšími šelmami,“ uvedl Martin Kraus z Českomoravské myslivecké jednoty. Policejní statistiky dávají jeho varování za pravdu. V Libereckém kraji došlo v červenci k 65 nehod se zvěří. V červnu jich bylo 45 a v květnu 60.

Nejrůznější zvířata prozradí v noci třeba jejich oči. Ty v noci po odrazu světel září do tmy. Právě noc je doba, kdy jsou nehody se zvěří nejčastější. Důležité je všímat si za jízdy i okolí silnice, a jakmile uvidíme pohyb, zpomalit a vypnout dálková světla. Ta totiž zvířata oslňují.

Policie také varuje, že jakmile přeběhne jedna srna, můžou za ní následovat další. Zvířata se totiž často pohybují ve skupinách. Když před sebou zvíře uvidíme a srážce už nejde zabránit, je dobré rychle sešlápnout brzdy a kvůli naší bezpečnosti srazit zvíře čelně a nikoli bokem auta.

Jakýkoliv střet se zvěří musí řidič oznámit policii. A to i v případě, že nevznikne žádná škoda na autě.

„Policie České republiky oznámí smrt zvěře místnímu uživateli honitby, který je povinen postupovat podle veterinárních předpisů. Sražená zvěř je majetkem uživatele honitby. V případě, že si řidič sraženou zvěř odveze, páchá tím přestupek na úseku myslivosti a trestný čin pytláctví,“ upozornil Marek.

autoři: jch , mib
Spustit audio