Vratislavickou kyselku koupila soukromá společnost. Plánuje areál opravit

6. srpen 2018

Zchátralý areál Vratislavické kyselky nově vlastní jablonecký producent bylinných sirupů, společnost Kitl. Bývalou výrobnu a stáčírnu minerálek chce firma zrekonstruovat.

 „Velice rádi bychom Vratislavické kyselce vrátili její původní kouzlo. S úklidem jsme už začali. Prázdné či rozbité lahve a odpadky jsou téměř všude. Prakticky tam není místo, kam by se dalo bez obav šlápnout," uvedl jednatel společnosti Jan Vokurka.

Areál je už deset let nevyužívaný a na jeho stavu se podepsal i požár v roce 2011. "Typická hlavní budova s věžičkou, kterou má většina lidí s Vratislavickou kyselkou spojenou, dopadla nejhůř. Propadlé stropy i vyvalené zdi už navíc zarůstají křovím," popsal současný stav objektů Vokurka.

Škody na budovách i pozemcích jsou podle něj rozsáhlé. Před zahájením rekonstrukce je potřeba téměř dvouhektarový areál vyklidit a vyčistit, což podle odhadů potrvá do příštího roku.  Teprve poté začne firma plánovat obvnovu objektu.

Historie Vratislavické kyselky sahá do roku 1862, kdy pramen náhodou při hloubení studny objevil Karl Skollaude. Pramen pojmenovaný Rudolf byl o 32 let později uznán jako léčivý a ve Vratislavicích vznikly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty změnily v průmyslovou stáčírnu. Minerální voda se v ní s přestávkami stáčela až do roku 2008. O obnovení provozu se v minulosti pokusilo několik investorů, záměry ale zkrachovaly.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio