Volby v Jizerských horách: Lidé volili i v muzeu ozubnicové dráhy v Kořenově

8. říjen 2016

V pátek 7. října a dnes 8. října do 14 hodin se ve 13 krajích volili krajští zastupitelé, ve třetině okrsků lidé hlasovali i ve volbách do Senátu. Nejčastěji chodili voliči k urnám do typických místností ve školách nebo na úřadech. V Jizerských horách byla ale otevřená i jedna neobvyklá volební místnost. Okrsek číslo 1 sídlí v Kořenově na nádraží, přímo v muzeu ozubnicové železnice.

Volební komise v čele se zapisovatelkou Renátou Suchochlebovou byla na nádraží v Kořenově pětičlenná. Část komise musela objet i voliče, kteří nemohli sami přijít.

Volby 2016
Volby v Kořenově

„Jít volit je slušnost. Poradila mi babička,“ popisuje volička Dana Pecharová, která přišla odevzdat svůj hlas do volební místnosti v Kořenově. Stejně jako u Dany Pecharové proběhla rodinná volební porada i u manželů Michaely a Libora Maryškových. I když slovo porada prý není úplně to správné, vtipkuje Libor. „Spíš mi to bylo oznámeno, koho budu volit,“ říká Libor Maryška a dodává: „Já se o politiku moc nezajímám.“

Ze všech voleb je podle dam z komise o ty krajské nejmenší zájem. Zato o minulých prezidentských tu měli i plno turistů z Jizerky.

Volby v Kořenově v Jizerských horách se neobešly ani bez vydatného občerstvení

Volební účast je poměrně malá, stejně jako počet stálých voličů, tady na okrsku je to 297. Dřív to bývalo mnohem víc, vzpomínají místní manželé Najmanovi. „Vaše generace už to nemá ‚zakódované‘, my jsme to měli tak, že k volbám se zkrátka šlo,“ uzavírá volič Wolfgang Najman.

autor: sas
Spustit audio