Volby do krajských zastupitelstev a senátu začínají!

12. říjen 2012

Více nových stran, koalic nebo hnutí a více mladých kandidátů - i to nabídnou volby do krajských zastupitelstev, které začnou právě dnes, 12. října, ve 14:00.

Odvedla krajská zastupitelstva v minulých čtyřech letech dobrou práci? Na tuto otázku odpoví volby, které dnes začínají. V Ústeckém kraji budou lidé volit padesát pět zastupitelů, v Libereckém čtyřicet pět. Obyvatelé Ústeckého kraje dostali do schránek devatenáct kandidátek do krajského zastupitelstva, v Libereckém kraji si voliči vybírají z dvaceti.

Na Litoměřicku, Chomutovsku, Teplicku a Jablonecku budou vybírat i nového senátora nebo senátorku.

Oba severočeské kraje mají společných několik věcí - o vládu se uchází více politických subjektů, některé jsou úplně nové - z toho také logicky vyplývá, že je na kandidátkách víc jmen než před čtyřmi roky – více než o dvě stovky. Dalším společným znakem je to, že na kandidátkách je výrazně více mladých lidí, a to především do devětadvaceti let.

Jaká jsou pravidla hlasování do krajských zastupitelstev? Volíme tak, že do urny vhodíme jednu kandidátku, na které můžeme upřednostnit nanejvýš čtyři jména.

Některé strany, hnutí nebo koalice jsou ale prakticky nevolitelné, protože mají na kandidátkách méně lidí než je počet volených zastupitelů - v Libereckém kraji se to týká šesti a v Ústeckém kraji čtyř kandidátek.

Volby do Senátu se konají vždy po dvou letech, kdy se obměňuje třetina senátorů, vždy v různých obvodech. Tentokrát na Litoměřicku, Teplicku, Chomutovsku a Jablonecku - všude se svůj mandát snaží obhájit dosavadní senátoři, kteří budou mít větší konkurenci než minule. Nejvíc kandidátů je na Chomutovsku - dvanáct. V obvodě Litoměřice, který zahrnuje i část Slánska, mají voliči na výběr z deseti lidí, na Teplicku z osmi a na Jablonecku z deseti.

Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu, utkají se v daném okrsku o senátorské křeslo dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů příští týden. Zástupci do horní komory Parlamentu za tyto oblasti budou mít šestileté funkční období.

Volí se také ve vazebních věznicích na území kraje. Například ve vazební věznici v Teplicích projevilo zájem zúčastnit se voleb do krajského zastupitelstva patnáct obviněných. Přímo ve věznici proto vznikla hlasovací místnost s urnou, plentou a volební okrskovou komisí. Narozdíl od komunálních a parlamentních voleb nesmí v krajských volbách volit odsouzení vězni. Právo volit mají jen obvinění.

Volby začnou v pátek ve 14:00. Hlasovat je možné až do večera do 22:00. V sobotu se pak volební místnosti otevřou v 8:00. Volit můžete až do 14:00.

Výjimku mají v obci Luka na Českolipsku, kde budou volit i obecní zastupitele. Pro krajské volby mají tamní obyvatelé možnost v sobotu hlasovat také pouze do 14:00, ale až do 22:00 pak mají čas na volení obecního zastupitelstva.

autor: hau
Spustit audio