Voda v Ploučnici na Českolipsku bude čistší

21. únor 2011

Severočeská vodárenská společnost dokončila modernizaci čistírny odpadních vod v Doksech na Českolipsku. Akce, která je součástí projektu Čistá Ploučnice, pomůže zlepšit kvalitu čistění odpadních vod v rekreační oblasti kolem Máchova jezera.

Modernizace zařízení stála 72 milionů korun . „Tady v Doksech historicky existovala jen mechanická čistírna a podle nových přísnějších pravidel Evropské Unie bylo potřeba uvést vypouštění odpadních vod do Robečského potoka, který potom teče do Ploučnice, do souladu s platnou legislativou.“ uvedl předseda představenstva Severočeské vodárenské (SVS) Petr Skokan.

Čistírna v Doksech byla dokončená v roce 1969 s kapacitou pro 6000 obyvatel. V turistické sezoně ale musí zpracovat objem odpadních vod až o 40 procent vyšší. Čistírna slouží pro Doksy a jejich turisticky atraktivní část Staré Splavy a také pro nedaleké Jestřebí.

Součástí akce Čistá Ploučnice je také rekonstrukce dalších čtyř čistíren v České Lípě, Novém Boru, Jablonném v Podještědí a v Zákupech a dostavba kanalizačních sítí v Kamenickém Šenově a Mimoni. Severočeská vodárenská společnost rozdělila rekonstrukce čistíren odpadních vod na jednotlivé akce. Má tak větší šanci získat dotace z Evropské unie.

autor: Eva Malá
Spustit audio