Voda na většině míst Českolipska opadla, někteří lidé jí ale stále odčerpávají z domů

7. červen 2013

Zatímco některé řeky na Českolipsku začátkem týdne stoupaly pozvolna ke třetímu stupni povodňové aktivity, Panenský potok v Pertolticích na Českolipsku byl první, který vystoupil z břehů a zaplavil obec. Lidé tam začali opravovat způsobené škody, někteří ovšem stále nemají od vody v domech pokoj.

Panenský potok v Pertolticích na Českolipsku letos vystoupal k hranici dvou metrů, což je dvacet centimetrů nad stupeň ohrožení. Zatopené domy jako v Pertolticích byli i ve Stružnici nebo Horní Polici, kde se slila Ploučnice s Valteřickým a Radečským potokem a Šporkou.

„Dopadlo to naštěstí dobře, voda byla jenom na zahradě a do domu se nám to nedostalo. Obavy jsme měli a celou noc jsme to hlídali.“ s úlevou řekl Jan Horáček. Takové štěstí neměla rodina Františkla Teplého. Ten sice u potoka nebydlí, přesto měl v domě plno vody a bahna. Při dlouhotrvajícím dešti se odplavil kus stráně nad domem a do stavení se mu začala valit voda z polí a luk nad domem.

„Stále mi voda přibývá a to jsem to ráno odčerpávál. Je to tím, jak to stále teče z kopců, teče to pod základy a stahuje do vodní jímky.“ říká František Teplý. Sklep odčerpal před půl hodinou, celý den ale jen chodí od vodní jímky do sklepa s čerpadlem a snaží se vodu stále odčerpávat.

„Teď sem to vycucnul, ale za chvíli tu bude voda znovu. Protože stoupala hladina, stoupalo všechno a septikem mi to šlo do kotelny a vyplavilo kotelnu . Tam jsem stál s čerpadlem a čerpal, aby mi to nenateklo do kotle. Co pak s kotlem? Copak mám tady nějaké peníze abych si mohl koupit nový,“ vzpomínal na uplynulé dny František Teplý se slzami v očích.

„Bydlíme tady venku pod pergolou. Otec má jediný pokoj suchý a tam jsme ještě nastěhovali věci, které jsme zachránili. Tam nemůžeme spát čtyři lidi. Musíme otlouct stěny, vzít míchačku, umíchat maltu a nahazovat. Ale všechno až to vyschne.“ popisuje situaci František Teplý.

Podle Františka Teplého není možné v tuto chvíli vyčíslit škody způsobené velkou vodou. Protože je zedník, chystá se omítnout dům sám, i když je v invalidním důchodu s chromou rukou. Invalidní důchodce se teď musí spolehnout na pomoc rodiny i svého skoro osmdesátiletého otce.


Spustit audio