Vlajku pro Tibet vyvěsilo v Libereckém kraji 49 měst i kraj

10. březen 2018

Vlajky na podporu lidských práv v Tibetu vyvěsilo v Libereckém kraji 49 z 215 měst a obcí.

Na budově krajského úřadu i některých radnicích zavlála vlajka už v pátek. Liberecký kraj ji vyvěsil pošesté. „Když jsme s touto tradicí v roce 2013 začali, nenapadlo by mě, že se dostaneme do situace, kdy i u nás začnou být tak zdánlivě samozřejmé věci, jako je svoboda shromažďování, svoboda projevu nebo nezávislost médií, zpochybňovány,“ řekl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Ale hlavně je pro mě podpora Vlajky pro Tibet připomenutím toho, na kolika místech světa jsou lidská práva jen cárem papíru a ne základním lidským právem,“ dodal hejtman.

Dnes vlajku vyvěsili například v Liberci či Turnově. „Na stožáru před radnicí bude do pondělního rána,“ řekla Jana Kodymová, mluvčí liberecké radnice. Ta vlajku vyvěsila podvacáté.

Počet obcí v kraji, který se ke kampani připojil, je obdobný jako v minulých letech. Z velkých měst v kraji se k akci tradičně nepřipojily Jablonec nad Nisou ani Česká Lípa.

Akce Vlajka pro Tibet připomíná 80 000 obětí potlačeného povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Česko se ke světové akci na podporu Tibetu aktivně připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice.

 

autor: alv | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související