Vjezd do Mimoně zakázán?

21. říjen 2019 12:26

Stát chystá zpoplatnění stovek kilometrů silnic první třídy pro nákladní vozidla. Lidé z blízkého okolí těchto silnic se bojí, že řidiči kamionů začnou využívat silnice nižších tříd.

Devět set kilometrů silnic první třídy má být zpoplatněno od nového roku. Kraje i obce se obávají, že se řidiči nákladních vozidel přesunou na nezpoplatněné silnice nižších tříd. Proto kraj připravuje zákaz vjezdu na jednu z nejvytíženějších alternativních tras, která prochází centrem Mimoně. Městem a po okolních silnicích nižších tříd už teď denně projede i několik tisíc aut. A mezi do budoucna zpoplatněné úseky má patřit i nedaleká silnice číslo 35 z Jestřebí do Mladé Boleslavi.

Podle hejtmanství se konkrétní podoba zákazu vjezdu pro nákladní auta teprve připravuje; do města by ale v budoucnu mohly vjíždět jen ty kamiony, které v oblasti budou prokazatelně nakládat nebo vykládat. S touto novou výzvou si kraje zatím musí poradit samy. O příspěvcích na opravy silnic s nimi Ministerstvo dopravy bude jednat nejdřív v lednu příštího roku, uvedla to mluvčí ministerstva Lenka Rezková.

Spustit audio