Vitrážová okna kostela v Deštné se rozpadají i kvůli zlodějům

24. duben 2016

Okna jedné z nejstarších církevních památek Českolipska ještě letos opraví odborníci. Vitrážová okna kostela v Deštné se rozpadají, olověná síť je narušená a vitráže se vlastní vahou hroutí. Památka patří církvi. Opravu pomůže zaplatit i Dubá, pod kterou obec Deštná patří.

„Celkem má tento kostel jedenáct vitrážových oken. Pět je z čirého skla. Pak tu jsou vitrážová okna s figurálním motivem. Dvě z nich, ta největší, jsou v presbytáři a s motivem svatého Václava a svaté Cecilie," říká při vstupu do kostela jáhen dubské farnosti Milan Mordačik.

Na první pohled vypadají okna nepoškozená. Při bližším pohledu ale některé části už vypadly. „Chybí i část svaté Alžběty. To olovo, ve kterém jsou sklíčka zasazená, nedrží. Kvůli tomu skla vypadávají. Podle odborníků, památkářů tak restaurátorů, jsou vitráže v havarijním stavu."

Kostel si už několikrát vyhlédli zloději. I to se podle Milana Mordačika podepsalo na stavu vitrážových oken. „Byl v minulosti osmkrát vykraden. Zloději si různě pomáhali, když chtěli nahlédnout dovnitř. Proto vytloukli nějaká sklíčka z oken. Sám jsem svařoval rámy s pletivem, aby nebylo možné prohazovat kameny. Možná i ty rámy v oknech pomohly zachovat okna v takovém stavu, v jakém jsou nyní."

Opravu vitrážových oken zaplatí z větší části dotace a podle nezávislé starostky Dubé Zdeňky Šepsové zbytek uhradí město. „Kostel má pro nás velký význam. Přestože patří církvi, tak se jako město snažíme pomáhat při rekonstrukci. První začaly v roce 2009. Město přispívá na spoluúčast u dotací, které církev získává."

Oprava kostelních oken bude rozdělena na dvě části. Letos odborníci opraví některé z barevných vitráží a v opravách budou pokračovat příští rok.

Kostel v Deštné
Spustit audio