Víte, že v Nasavrkách existuje včelařské učiliště? Studuje se tam po práci, dobrovolně a s nadšením

15. prosinec 2023

Včelařské učiliště v Nasavrkách na Chrudimsku je velmi netradiční školou, jedinou svého druhu u nás. Funguje už 73 let a najdete tam moderně vybavené učebny, dokonce i laboratoř pro zkoumání včelích nemocí, škůdců i pro kontrolu kvality včelích produktů.

Věkový průměr studentů je 45 let a do školy chodí většinou po práci, dobrovolně a rádi. Vyučují se odborné předměty jako včelařství, chov matek, nemoci a škůdci včel, včelí pastva, a podobně. Je to vlastně průřez celým včelařstvím.

Snad žádná jiná škola se nemůže chlubit takovou rozmanitostí studentů. Docházejí tam mladí lidé, kterým nebylo ještě osmnáct i studenti více než sedmdesátiletí.

„Mezi našimi studenty jsou takoví, kteří - když to přeženu - v životě včelu neviděli, na druhou stranu máme studenty, kteří mají pět set a více včelstev,“ usmívá se zástupkyně ředitele Miroslava Novotná a dodává, že se mění i složení žáků: „Když jsme začínali v roce 2001, tak jsme měli jednu studentku ve třídě, teď máme téměř 50 procent žen. Máme i třídy, kde ženy převažují.“

Výukový včelín

Zřizovatelem školy je Ministerstvo zemědělství a včelařský svaz. Do prvního ročníku obvykle v Nasavrkách přijímají kolem třiceti studentů, zájem je takový, že některé musí odmítnout. Do školy jezdí o víkendech, v květnu a v červnu pak mají studenti praxe na včelnicích, které jsou součástí učiliště.

Spustit audio