Víte, kdo píše články na Wikipedii? Třeba i senioři

5. duben 2019

Přidávat zajímavosti o českých městech nebo opravit pravopisné chyby – i to se učí lidé v důchodovém věku, kteří se zapojili do projektu Senioři píší Wikipedii. Ten po celém Česku už šestým rokem organizuje spolek Wikimedia ve spolupráci s organizacemi, které seniorům pomáhají.

V projektu se od roku 2014 proškolilo už téměř 500 počítačových nadšenců v důchodovém věku. Mezi letošními začátečníky je i pětasedmdesátiletá paní Libuše: „Viděla jsem něco v novinách, tak jsem si řekla, zkusím to. Baví mě pracovat s počítačem, tak jsem si řekla, že nemůžu nic zkazit.“

Kurzy, které pomáhají s „Wiki startem“

Internetovou encyklopedii editují její vlastní čtenáři, a může ji tak psát úplně každý. V kurzu senioři získají základy, vysvětluje lektor projektu Vojtěch Veselý: „Ten, kdo si to nechce zkoušet úplně samostatně a chce mít lidskou podporu, může chodit na naše kurzy, kde se to krok za krokem vše naučí.“

Česká Wikipedie slaví 15 let a více než 380 tisíc hesel

Logo Wikipedia

Před 15 lety, 3. května 2002, vznikla česká Wikipedie, internetová encyklopedie, bez které by si leckterý informací chtivý uživatel internetu zoufal. V ní si v češtině můžete přečíst celkem 380 tisíc článků. Celý projekt je financován jen z příspěvků dobrovolných dárců.

Podmínkou pro přihlášení do projektu je pouze základní počítačová gramotnost – tedy třeba používání internetového prohlížeče nebo emailu.

Spolek Wikimedia v Česku kromě seniorů učí psát hesla do internetové encyklopedie i vysokoškolské studenty. Ti to na některých oborech mají povinné v rámci seminářů. Školitel Vojtěch Veselý nejvíc oceňuje vlastní iniciativu seniorů.

Na konci kurzu každý nový wikipedista přispěje do internetové encyklopedie svým prvním článkem. Těch je na české verzi, která funguje od roku 2002, v současnosti přes 425 tisíc.

autor: Anna Macků
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.