Víťa Kuklík: Na Dakar možná za pět let

13. prosinec 2010

České respektive československé enduro patřilo v minulosti do výstavní skříně našeho sportu. V posledních letech už však dávno na výsluní nepatří. Jedním z mála jezdců, kteří dokáží konkurovat světu je Víťa Kuklík. Vlašimský rodák ale možná dlouho u endura nezůstane.

Osmadvacetiletý rodák z Vlašimi totiž silně koketuje s tím, že by se v budoucnu věnoval rallye a absolvoval třeba i náročný Dakar. Kdo si ale myslí, že by se postavil už na start toho, který začne na Nový rok v Jížní Americe ten by se mýlil.

"Co se týče Dakaru, tak dříve jsem neměl chuť ani zájem, ale čím jsem starší, tím víc mě to láká. Možná v budoucnu se tam podívám. Určitě, jakmile budu cítit, že už nemám v ednuru motivaci, tak bych přeskočil na rallye a opravdu bych se věnoval naplno jenom téhle disciplíně, protože na motorce je to strašně nebezpečný a nechtěl bych si tam někde ublížit. Takže v nějakém horizontu pěti let, bych se na Dakar mohl podívat," plánuje Víťa Kuklík.

Jedním s aspektů, který trojnásobného mistra Evropy a dvacetinásobného českého šampiona od nejnáročnějšího závodu zatím odrazuje je fakt, že se koná na jihoamerickém kontinentu.

"Dvakrát jsem startoval v Jižní Americe a pokaždé jsem si tam na šestidenní ublížil. Jednou v Brazílii a podruhé v Chile, vždycky jsem tam měl smůlu. Zlomil jsem si ruku a vyhodil rameno. Takže za prvé mám trochu strach z Jižní Ameriky a za druhé, když jsem byl malej kluk, tak Dakar byl Afrika, to je fenomén. Tím, že to dali do Ameriky, mě trošku zklamali. Ale co mám zprávy od kluků, kteří to jezdí, tak by se to mělo vracet zase do Afriky. Určitě bych pak měl větší chuť do Afriky než do Ameriky.“

Víťa Kuklík zmínil Šestidenní, tedy motocyklovou soutěž všestrannosti, kterou kdysi Čechoslováci vyhrávali nebo jezdívali v popředí výsledkových listin všech kategorií. Jména jako Mašita, Císař, Poslední byli v motoristickém světě pojmem. O to hůře dnešní generace nese to, že už dva roky neobsadila česká reprezentace kategorii Trophy týmů, včetně Víťi Kuklíka

"Je to špatný. Mělo to obrovskou tradici, sám jsem jel šestidenních asi devět, pokaždé jsem byl v reprezentaci. Až teď poslední roky jsem jel za klubový tým a je problém, že tam nejsou v ednuru peníze. Ale teď už se toho ujali dobrý lidi, bývalí závodníci, kteří ukončili závodní činnost a začínají se věnovat vedení endura. Snad se to začíná zvedat. Příští rok se jede ve Finsku a tam už by podle mých zpráv reprezentace být měla. A snad už by v budoucnu mělo být výjimkou, že bude reprezentace chybět,“ vidí světlo na konci pomyslného tunelu českého endura Víťa Kuklík.

autoři: pka , Vojtěch Bureš
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.