Víkend proprší, záplavy hrozí hlavně na západě a severu republiky

1. červen 2013

Celý víkend má v České republice pršet, čeká se proto další vzestup hladin řek. Výstraha meteorologů na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí platí až do odvolání pro čtyři kraje - Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Liberecký. Už odpoledne mohou některé toky dosáhnout stavu ohrožení.

Na severu a v západní polovině Čech bude déšť místy trvalý a vydatný. Od sobotního do nedělního odpoledne se předpokládají v této oblasti srážky do 40 milimetrů, na horách ojediněle až 70 milimetrů.

„Povodňové hrožení se očekává na tocích odvodňujících severní a severozápadní pohraniční hory, kde hydrologové právě předpokládají, že budou překročeny třetí stupně povodňové aktivity,“ řekl Českému rozhlasu Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli podmáčené půdě se můžou rozvodnit toky i v povodí Berounky.

V Plzeňském kraji byla ráno na nejvyšším stupni Klabava v Nové Huti, nyní dosahuje druhého stupně. Pohotovost mají také na Radbuze ve Staňkově a na Úslavě v Koterově. Podle reportéra Českého rozhlasu se tam řeka už místy vylévá do okolních luk a na cesty. Místy se blížila i k domům, protože správci preventivně odpouštěli rybníky.

Záchranáři a policisté dnes také neúspěšně pokračovali v pátrání po vodákovi, který se ztratil při sjíždění Úslavy. V pátek večer se mezi Plzní-Koterovem a Starým Plzencem našel jen prázdný kajak s osobními věcmi pohřešovaného.

Čtěte také

S obavami čekají na další déšť lidé v Hostouni na Domažlicku. Obec v pátek postihla průtrž mračen a během hodiny se dostala pod vodu. Místní ji stále vyčerpávají ze sklepů, rozvážejí pytle a připravují se na další vlnu. Nová kanalizace jim totiž a podle starosty Miroslava Raucha nebyla nic platná.

„Když se otevře nebe a začne padat voda, tak nepomůže nic. A hlavně je zem nacucaná, protože prší celé jaro. Jsme zatopení, všude je bahno, pomáháme lidem uklízet sklepy. Rozvážíme pytle a dáváme je tam, kde voda tekla a kde zase poteče, protože už zase prší,“ popsal starosta.

Na severu Čech mohou hladiny řek stoupat hlavně na Českolipsku a ve Frýdlantském výběžku. Během noci tam klesly hladiny z prvního stupně povodňové aktivity na nulu, podle meteorologů ale zatím není důvod k radosti. Dopoledne zase začalo pršet a intenzivní srážky mají vydržet až do úterý. Výstraha před povodněmi tak platí v Libereckém kraji až do odvolání.

Uzavřená protipovodňová vrata v Praze na Čertovce

V Ústeckém kraji je kvůli zvýšené hladině Labe uzavřená vozovka pod Tyršovým mostem v Děčíně a také silnice do Dolního žlebu. Hladina řeky se má do zítřka zvýšit až k pěti metrům. Mezi Prahou a Děčínem nejezdí vlaky. Za Prahou popadaly na koleje stromy vyvrácené deštěm a větrem. Provoz na trati vedoucí do Saska má být obnoven odpoledne.

V Karlovarském kraji zatím deště nezpůsobily výraznější potíže. Velkým problémem jsou ale pro pořadatele čtvrtfinále mistrovství světa na dlouhé ploché dráze v Mariánských Lázních. Termín závodů se pořadatelům nepodařilo přeložit, a zítřejší motoristický podnik se tak kvůli podmáčené a extrémně těžké dráze pojede na hranici rizika.

Vltava v Praze zatím stagnuje a drží se na prvním povodňovém stupni. Na magistrátu dopoledne zasedl krizový štáb, který rozhodl o přerušení lodní dopravy od 22. hodiny. Hasiči také budou na Zbraslavi stavět v jednom místě protipovodňové zábrany. Už včera město nechalo zavřít vrata na Čertovce a vyklidit náplavky.

Čtěte také

autoři: ČRo , dka
Spustit audio