VIDEO: Z Jizerky na polské hranice dojdete pohodlněji. Po opravené stezce

Ze sklářské osady na Jizerce v Jizerských horách vede nová turistická trasa. Dovede vás až na polskou hranici, kam se dostanete přes Karlovský most nad Jizerou. Dřív byla tahle trasa poměrně neoblíbená – byť vede krásnou přírodou. Cesta byla rozbitá a podle mnohých turistů to tam bylo o vyvrknutý kotník. Lesníci pro letošní sezonu turistický chodník opravili.

Většina lidí, které na nové cestě z Jizerky k polské hranici potkáte, jde pěšky. Lidé na stezku ale vyrážejí i na kolech, a přijíždějí z blízkého okolí i ze vzdálenějších míst. Pár cyklistů z Pardubic si nově udělaný turistický chodník chválí. „Uvítali jsme to, je to sice pořád kopec, ale dá se to vytlačit,“ říkají cykloturisté.

Ředitel liberecké pobočky Lesů České republiky, Ludvík Řičář, připomíná okolnosti rekonstrukce žluté turistické trasy. A popisuje, co přesně se vlastně změnilo: „Dostávali jsme řadu podnětů od turistů, ale i od podnikatelů na Jizerce, kteří za námi chodili s otázkami, jestli s cestou nejde něco udělat, aby byla přístupnější pro většinu návštěvníků.“

Dřevěný strážce Jizery

Co se na stezce změnilo? „Ten dřevěný schodovitý chodník, který nebyl vhodný například pro návštěvníky s kočárky nebo pro vozíčkáře, byl odstraněn. A cesta byla přebudována,“ vysvětluje Řičář.

Vylepšená stezka z Jizerky na polské hranice
autor: sas
Spustit audio